Tart se sastoji od čokoladne podloge. Možete koristiti bilo koje čokoladne kekse po želji (bez punjenja i preljeva). Između hrskave podloge i bogate čokoladne kreme se nalazi predivan slani karamel. Tart mi zbog njega ima tu kremastu, slatku notu što ga čini tako prepunim okusa. Ma jednostavno savršeno!
Čokoladna krema je napravljena od ganache-a obogaćenog maslacem i mileramom. Ovo je ujedno jedna od mojih najdražih čokoladnih krema ikada. Koristim je skoro pa u svemu i nikad me ne iznevjeri.
I za kraj, sol. Poznato je koliko sol izoštri okuse i kako lijepo ljubi čokoladu. Ako ne volite ovu kombinaciju, tada samo izostavite dekoriranje sa soli. Ako ste poput mene, pa vam je ova kombinacija neodoljiva, tada upotrijebite listiće ili cvijet soli.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
NEPEČENI TART OD ČOKOLADE I SLANOG KARAMELA
Sastojci:
Za podlogu:
- 320 g čokoladnih keksa
- 125 g maslaca
Za slani karamel:
- 60 ml vode
- 200 g šećera
- 160 ml vrhnja za šlag
- 45 g maslaca sobne temperature
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žličica soli
Za kremu:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml vrhnja za šlag
- 45 g šećera
- 30 g maslaca
- 85 g milerama ili kiselog vrhnja
Po želji:
- cvjetne pahuljice soli za dekoraciju, po želji
Priprema:
Podloga:
- Kekse sameljite. Ja koristim sjeckalicu za hranu. Prebacite ih u posudu. Maslac rastopite pa ga još toplog dodajte mljevenim keksima. Špatulom sve dobro povežite kako vam ne bi ostalo suhih dijelova. Smjesa će biti mrvičasta.
- Pripremite kalup za tart. Možete koristiti jedan veći (28-30 cm) ili nekoliko manjih kalupa za tart. Kalup namastite uljem u spreju ili tankim slojem omekšalog maslaca.
- Smjesu prebacite u kalup/ kalupe pa je rukama utisnite tako da prekrijete dno i rubove.
Slani karamel:
- U manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer. Povremeno promiješajte pjenjačom kako bi se šećer rastopio u vodi. Neka vam cijelo vrijeme vatra bude jaka.
- Sada pažljivo promatrajte boju šećera. U određenom trenutku će početi tamniti – ovo je ključni trenutak. Šećer treba potamniti kako bi okus bio intenzivan i “dubok”, ali vam ne smije previše potamniti jer će vam karamel biti gorak. Kada vam je šećer potamnio, maknite ga s vatre.
- Odmah nakon što ste makli lonac, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Vrhnje će u dodiru s vrućim šećerom pjeniti – nemojte se zabrinuti, to je u redu.
- Sada postepeno dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice. Miješajte cijelo vrijeme pjenjačom.
- Dodajte aromu vanilije i sol.
- Karamel ulijte na podlogu od keksa.
- Ostavite na sobnoj temperaturi da se karamel stisne.
Krema:
- Čokoladu iskidajte na komadiće pa je stavite u posudu.
- U lonac stavite vrhnje za šlag, šećer i maslac. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok vam se maslac ne rastopi, a vrhnje ugrije do vrenja. Skinite s vatre i ulijte u posudu s čokoladom.
- Ostavite dvije minute da se čokolada kreme topiti pa špatulom miješajte cijelo vrijeme dok ne dobijete kompaktnu čokoladnu kremu. Bit će tekuća.
- Ostavite 10-ak minuta da se malo prohladi pa umiješajte mileram ili kiselo vrhnje.
- Kada se karamel dovoljno stisnuo dodajte čokoladu do ruba kalupa.
- Tart ohladite u hladnjaku prije posluživanja. Ohlađeni tart pospite cvjetnim pahuljicama soli, po želji.
U slast!