Kolumne 11. lipnja 2020.

Američke palačinke - onaj jedan recept za sva vremena

foto: Nina Mrvica
gastro postao gastro.24sata.hr
Američke palačinke volim više od klasične verzije palačinki, al’ onako, na kvadrat više. Divno su mi flafaste, pjenaste i mekane. Možete ih raditi same, dodati im borovnice ili komadiće čokolade u tijesto. Možete između svake dodati voće, namaze, komadiće maslaca ili ih ostaviti prazne.

Obično se preliju javorovim sirupom. Ako mene pitate, ovo je najbolji dio. Bez sirupa mi to nije to. Umjesto javorovog možete koristiti agavin ili staviti malo meda na vrh. Kako god volite, bit će ukusne svakako.

 

Možda vas zanima... Za svaki dan: Jednostavna biskvit torta s jagodama Kolumne


 
Ovo je klasičan recept za američke palačinke. Godinama ih radim i osim što su toliko puta provjerene, meni su ovakve najdraže. Ovaj put sam američke palačinke nadjenula namazom od jagoda, svježim jagodama i kockicom maslaca. I naravno, javorovim sirupom, bez njega ne može.

Ako ih do sada niste radili iznenadit ćete se koliko ih je jednostavno pripremiti. Trebaju vam dvije zdjele i pjenjača. Sve samo povežete i odmah ih pečete. Jedite ih tople i obvezno ih pržite na srednje jakoj vatri kako vam ne bi izgorjele i kako bi se ispekle iznutra. Znate kada ih okrenuti?

Ne brinite, napisala sam vam mali trik. Uvijek će vam biti savršeno pečene.

 

Možda vas zanima... Madeleines - najpoznatiji francuski kolačići Kolumne

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Potrebno vam je:

  • 135 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 30 g šećera (dvije žlice)
  • 150 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 30 ml ulja (dvije žlice)

Dodatno:

  • nekoliko jagoda ili voća po želji
  • 1 žlica namaza od jagoda ili po želji
  • 2 kockice maslaca (oko 14 g)
  • javorov sirup

Postupak pripreme:

  1. U  posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Najbolje će vam se promiješati pjenjačom.
  2. U zasebnoj posudi stavite mlijeko, jaje i ulje. Pjenjačom sve promiješajte dok se ne poveže.
  3. Dodajte brašno smjesi s mlijekom. Pjenjačom sve samo sjedinite (nemojte premiješati).
  4. Ugrijte tavu koju ste premazali s malo ulja. Smanjite vatru na srednje jaku te žlicom izlijte tijesto za palačinke. Pazite da napravite dovoljno razmaka između svake kako bi ih nesmetano mogli okrenuti. Ja koristim mjericu od 40 ml za doziranje palačinki.
  5. Kako znati kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Kada vam se stvore mjehurići na površini palačinke, a rubovi postanu suhi (lijepo formirani) tada palačinke okrenite na drugu stranu. Pržite ih još minutu s druge strane, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
  6. Svaki put prije stavljanja novih palačinki tavu premažite s malo ulja.
  7. Palačinke poslužite tople.

Slaganje:

  1. Na tanjur postavite jednu palačinku, posložite jagode iskidane na fete i stavite kockicu maslaca.
  2. Prekrijte je s drugom palačinkom. Nju premažite namazom od jagoda.
  3. Preklopite je s trećom palačinkom na koju ste dodali jagode iskidane na fete.
  4. Preklopite sa zadnjom, četvrtom palačinkom na koju ste stavili kockicu maslaca i jagode.
  5. Sve prelijte javorovim sirupom.

TIPS & TRICKS
Američke palačinke se poslužuju tople. Ako ih nećete odmah poslužiti tada ih stavite u zagrijanu pećnicu na 130 stupnjeva kako bi zadržale toplinu. Poslužite ih unutar pola sata.

 | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica  | Author: Nina Mrvica foto: Nina Mrvica

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.