Neodoljivi slatki kruh sa smokvama, bademima i medom

SHUTTERSTOCK Slatki kruh sa smokvama, bademima i medom
Svježe ljetne smokve savršen su dodatak ovom sočnom slatkom kruhu
Vidi originalni članak

Slatki kruh sa smokvama i komadićima badema preliven medom dat će ti dozu gastro dekadencije koja ti je potrebna u životu. Užitak u ovoj deliciji je zagarantiran, pogotovo ako obožavaš smokve, bile one svježe ili sušene. Grčki jogurt desertu daje svježinu koju tražimo tijekom ovih toplih dana. 
 

voće i povrće Malo drugačiji ljetni sendviči koje moraš probati
 

Sastojci:

  • 175 g maslaca
  • 175 g šećera
  • 200 g brašna
  • 3 velika jaja
  • 1 limun
  • 50 g sjeckanih badema
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice mlijeka
  • 4 velike svježe smokve
  • 100 g suhih smokava
  • 200 g grčkog jogurta
  • 2 žlice meda
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 170 stupnjeva Celzijevih, a kalup za kruh premaži s malo ulja i obloži papirom za pečenje. 
  2. Maslac i šećer izradi mikserom dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Dodaj jedno po jedno jaje i umuti ga mikserom. 
  3. U smjesu dodaj koricu jednog limuna i jednu žlicu soka limuna. 
  4. U posebnoj posudi pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. Smjesu suhih sastojaka pomiješaj s jajima i maslacem te dodaj mlijeko. 
  5. U gotovu smjesu umiješaj suhe smokve nasjeckane na četvrtine te nasjeckane bademe. 
  6. Smjesu prelij u kalup i peci oko sat vremena dok se kruh ne digne i poprimi zlatno smeđu boju. Ostavi ga da se potpuno ohladi. 
  7. Kada je hladan, kruh prenesi na podlogu na kojoj ćeš ga servirati te ga s gornje strane premaži grčkim jogurtom. Svježe smokve nareži na četvrtine te ih položi preko jogurta, a za kraj smokve i kolač prelij s medom. 
  8. Kolač je najukusniji kada se jede svježi, no u hladnjaku može stajati i do tri dana. 

Slatki kruh može biti odličan desert, ali i doručak. Isprobaj i ove recepte:

bez brašna i jaja! Kruh od banane iz blendera, od samo 4 sastojka mekan i sočan Čokoladni kruh - za baš svaku priliku brzo i impresivno Mramorni banana kruh oraspoložit će te već na prvi griz

Posjeti Gastro.hr