Sendviči su postali jelo koje pripremamo rutinski, bez previše razmišljanja. Vrijeme je da klasičnu kombinaciju maslaca, suhomesnatih proizvoda i sira zamijeniš ljetnim voćem i začinima.
Nektarine smo naviknuti jesti u sladoledu ili kao dio voćne salate, no mogu biti odličan dodatak sendviču, pogotovo u kombinaciji s mentom. Vatreni čili dodatno će naglasiti slatkoću nektarine, dok će okuse povezati sirni namaz. Kako je sezona domaćih rajčica na vrhuncu, svakako ih iskoristi za pripremu zdravog sendviča s ricotta sirom, a ako nabaviš domaće smokve, spoji ih s orasima i medom kako bi dobila ukusni sendvič koji nećeš lako zaboraviti.
Sendvič s nektarinama i mentom
Sastojci:
- 2 šnite kruha
- 1 velika nektarina
- 1 grančica mente
- 2 žličice sirnog namaza
- Prstohvat drobljene čili paprike
- Prstohvat soli
Postupak:
Kruh najprije tostiraj kako bi bio hrskav. Obje šnite namaži krem sirom, na sir poslaži ploške nektarine i sve posipaj s malo čilija i soli. Mentu nakidaj na sitne komadiće i dodaj ih na sendvič. Posluži hladno, po želji prelij s malo meda.
Sendvič sa svježim rajčicama
Sastojci:
- 3 šnite kruha
- 250 g raznih rajčica
- 3 žlice ricotta sira
- 1/2 limuna (korica)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 grančice bosiljka
- Papar
- Sol
Postupak:
Kruh tostiraj i ostavi sa strane da se ohladi. Ricotta sir pomiješaj s koricom pola limuna i malo soli te smjesom namaži tostirani kruh. U posebnoj posudi pomiješaj rajčice, maslinovo ulje, sol i papar. Ako koristiš cherry rajčice nareži ih na polovine, a ako imaš veće rajčice nareži ih na četvrtine. Marinirane rajčice rasporedi na tost s ricotta sirom i sve zaokruži s nekoliko listića bosiljka.
Sendvič sa smokvama i orasima
Sastojci:
- 2 šnite kruha
- 2 velike smokve
- 10 borovnica
- 1 žlica nasjeckanih oraha
- 2 žličice grčkog jogurta
- 1 žlica meda
Postupak:
Kruh tostiraj i kada je hladan namaži grčkim jogurtom. Smokve nareži na kriške i rasporedi po kruhu, dodaj borovnice i sjeckane orahe. Sendvič završi s jednom žlicom meda koju ćeš rasporediti na obje šnite kruha.