Recepti 14. kolovoza 2022.

Neodoljivi slatki kruh sa smokvama, bademima i medom

Slatki kruh sa smokvama, bademima i medom foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Svježe ljetne smokve savršen su dodatak ovom sočnom slatkom kruhu

Slatki kruh sa smokvama i komadićima badema preliven medom dat će ti dozu gastro dekadencije koja ti je potrebna u životu. Užitak u ovoj deliciji je zagarantiran, pogotovo ako obožavaš smokve, bile one svježe ili sušene. Grčki jogurt desertu daje svježinu koju tražimo tijekom ovih toplih dana. 
 

Možda vas zanima... Malo drugačiji ljetni sendviči koje moraš probati Recepti
 

Sastojci:

  • 175 g maslaca
  • 175 g šećera
  • 200 g brašna
  • 3 velika jaja
  • 1 limun
  • 50 g sjeckanih badema
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice mlijeka
  • 4 velike svježe smokve
  • 100 g suhih smokava
  • 200 g grčkog jogurta
  • 2 žlice meda
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 170 stupnjeva Celzijevih, a kalup za kruh premaži s malo ulja i obloži papirom za pečenje. 
  2. Maslac i šećer izradi mikserom dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Dodaj jedno po jedno jaje i umuti ga mikserom. 
  3. U smjesu dodaj koricu jednog limuna i jednu žlicu soka limuna. 
  4. U posebnoj posudi pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. Smjesu suhih sastojaka pomiješaj s jajima i maslacem te dodaj mlijeko. 
  5. U gotovu smjesu umiješaj suhe smokve nasjeckane na četvrtine te nasjeckane bademe. 
  6. Smjesu prelij u kalup i peci oko sat vremena dok se kruh ne digne i poprimi zlatno smeđu boju. Ostavi ga da se potpuno ohladi. 
  7. Kada je hladan, kruh prenesi na podlogu na kojoj ćeš ga servirati te ga s gornje strane premaži grčkim jogurtom. Svježe smokve nareži na četvrtine te ih položi preko jogurta, a za kraj smokve i kolač prelij s medom. 
  8. Kolač je najukusniji kada se jede svježi, no u hladnjaku može stajati i do tri dana. 

Slatki kruh može biti odličan desert, ali i doručak. Isprobaj i ove recepte:

Kruh od banane Možda vas zanima... Kruh od banane iz blendera, od samo 4 sastojka Špajza Možda vas zanima... Čokoladni kruh - za baš svaku priliku Recepti Možda vas zanima... Mramorni banana kruh oraspoložit će te već na prvi griz Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:16 16. Kolovoz 2022.

    Ovakav kruh volim