gastro postao
Recepata za banana kruh zasigurno ti ne nedostaje, no ovaj je zaista poseban!
Ovaj mramorni kruh od banane impresivnog je izgleda, ali i okusa! Možeš ga i zamrznuti na čak tri mjeseca. Sve što trebaš napraviti, nakon što se u potpunosti ohladi, jest zamotati ga u aluminijsku foliju ili staviti u vrećicu za zamrzivanje te ga pohraniti u zamrzivač. Želimo ti dobar tek!
Sastojci:
- 200 g brašna
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 3/4 žličice soli
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 velika jaja
- 150 g zrelih banana
- 120 ml kiselog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 80 g čokolade
- 2 žličice kakaa u prahu
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži kalup za kruh maslacem.
- U srednje velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sodu bikarbonu i sol. Stavi na stranu.
- U drugoj posudi električnim mikserom umuti maslac i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko dvije minute. Dodaj jaja, jedno po jedno i dobro umuti smjesu nakon dodavanja. Zatim u zdjelu s jajima, dodaj smjesu brašna i miješaj na maloj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Dodaj zgnječene banane, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije i muti dok se svi sastojci ne sjedine, nemoj pretjerati. Stavi sa strane.
- Stavi čokoladu u posudu koja može ići u mikrovalnu pećnicu. U intervalima od 20 sekundi otopi ju u mikrovalnoj i promiješaj između. Ponavljaj sve dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Dodaj kakao u prahu i miješaj dok se ne otopi. Otopljenoj čokoladi dodaj jednu šalicu prethodno pripremljenog tijesta za kruh i dobro promiješaj.
- Žlicom naizmjenično stavljaj obično tijesto i tijesto s čokoladom u pripremljenu posudu za kruh. Nožem ili štapićem zatim prođi nekoliko puta gore dolje po kalupu kako bi pomiješala dvije smjese. Nemoj pretjerivati jer će se tijesto 'predobro' pomiješati i izgubit ćeš mramorni efekt.
- Peci otprilike sat vremena. Ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim izvadi kruh i stavi ga samog na rešetku kako bi se u potpunosti ohladio.
U slast!