Riječ je o vrlo jednostavnom, sočnom kolaču koji se može pripremiti u kalupu za kruh, u obliku kuglofa ili klasičnih kocaka. Sve ovisi o raspoloženju, prilici i dostupnom alatu, a rezultat je baš uvijek zadovoljavajuć.
Naravno, u smjesu možeš dodati i nasjeckanu tamnu čokoladu. Podjednako su primamljive i druge opcije, glaziranje cijelog kolača ili posipanje šećerom u prahu.
Najbitnije je da mramorni kolač dobro ohladiš prije rezanja jer će se u suprotnome mrviti. Dok strpljivo čekaš, zagrij se šalicom čaja s medom i pusti da ti vrijeme proleti uz neki dobar film.
Mramorni kuglof
Sastojci:
- 230 g maslaca
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 ml mlijeka
- 25 g kakaa
- prstohvat soli
- korica jednog limuna
Priprema:
- Izmiksaj maslac u pahuljastu smjesu sa 230 g šećera, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodaj 120 ml mlijeka pa jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj.
- Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo, a zatim dobro promiješaj drvenom ili silikonskom žlicom.
- Podijelite tijesto na dva dijela. U jedan naribaj koricu limuna, a u drugi umiješaj kakao, preostalih 30 ml mlijeka i 20 g šećera.
- Kalup za tijesto namasti, a pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Naizmjence izlij smjesu u kalup za kuglof. Pomiješaj smjesu štapićem za ražnjiće kako bi cijeli kolač bio prošaran.
- Peci otprilike sat vremena u zagrijanoj pećnici. Provjeri čačkalicom je li pečen pa ga dobro ohladi prije rezanja i serviranja.