Recepti 01. siječnja 2023.

Mramorni kuglof - poslastica za cijelu obitelj

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Oko ovog kolača zaista nema puno posla, pa ostatak dana možeš neometano uživati sa svojim najmilijima

Riječ je o vrlo jednostavnom, sočnom kolaču koji se može pripremiti u kalupu za kruh, u obliku kuglofa ili klasičnih kocaka. Sve ovisi o raspoloženju, prilici i dostupnom alatu, a rezultat je baš uvijek zadovoljavajuć.

Naravno, u smjesu možeš dodati i nasjeckanu tamnu čokoladu. Podjednako su primamljive i druge opcije, glaziranje cijelog kolača ili posipanje šećerom u prahu. 

 

Možda vas zanima... Najsočniji kolač od jabuka i oraha Recepti

 

Najbitnije je da mramorni kolač dobro ohladiš prije rezanja jer će se u suprotnome mrviti. Dok strpljivo čekaš, zagrij se šalicom čaja s medom i pusti da ti vrijeme proleti uz neki dobar film. 

 

čokoladni kuglof | Author: Thinkstock Tijesto možeš uiti i u male kalupe za kuglof i dobiti više kolačića foto: Thinkstock

 

Mramorni kuglof

Sastojci:

  • 230 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 500 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 ml mlijeka
  • 25 g kakaa
  • prstohvat soli
  • korica jednog limuna

Priprema:

  1. Izmiksaj maslac u pahuljastu smjesu sa 230 g šećera, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodaj 120 ml mlijeka pa jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj.
  2. Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo, a zatim dobro promiješaj drvenom ili silikonskom žlicom.
  3. Podijelite tijesto na dva dijela. U jedan naribaj koricu limuna, a u drugi umiješaj kakao, preostalih 30 ml mlijeka i 20 g šećera.
  4. Kalup za tijesto namasti, a pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  5. Naizmjence izlij smjesu u kalup za kuglof. Pomiješaj smjesu štapićem za ražnjiće kako bi cijeli kolač bio prošaran.
  6. Peci otprilike sat vremena u zagrijanoj pećnici. Provjeri čačkalicom je li pečen pa ga dobro ohladi prije rezanja i serviranja.

 

Možda vas zanima... Brzinski kolač od jogurta za lijeno popodne Recepti Možda vas zanima... Starinski žuti kolač s višnjama kojeg se uvijek rado sjetimo Recepti
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.