Starinski žuti kolač s višnjama svima nam je dobro poznat, posebno starijim naraštajima koji su uz njega odrasli. Jednostavnoj kombinaciji sočnih višanja i mekog biskvita nitko ne može odoljeti, posebno u vrijeme ljeta kada žuti kolač možemo pripremati sa svježim višnjama.
Žuti kolač s višnjama baš kao nekada
Iako većina nas voli estetiku i kremasta eksperimentiranja, ponekad je najbolje i najukusnije ono jednostavno i 'staro'. Upravo takav je ovaj slasni žuti kolač s višnjama. Samo je nekoliko sastojaka, koje zasigurno već imaš u svojem hladnjaku i smočnici, potrebno za njegovu pripremu, a rezultat je fantastičan.
Žuti kolač pripremi od svježih višanja ili kompota
Nema veze pripremaš li žuti kolač s domaćim višnjama iz vlastitog vrta ili s onima iz kompota, pripazi samo da u njima ne bude koštica i bezbrižno uživaj u sjajnom mirisu i okusu tradicije. Žuti kolač s višnjama zahvalan je jer se uistinu lako priprema, a lako ga možeš pripremiti i s ostalim sezonskim voćem. Jednostavno zamijeni višnje marelicama, jagodama ili šljivama i uživaj u jednako ukusnom žutom kolaču.
Žuti kolač s višnjama recept
Sastojci za žuti kolač:
- 3 veća jaja
 - 150 ml ulja
 - 400 ml mlijeka
 - 1 prašak za pecivo
 - 200 g šećera
 - 400 g brašna
 - 400 g kukuruzne krupice
 - 400 g višnje domaće ili iz kompota
 - Šećer u prahu po želji
 
Priprema žutog kolača:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Lim ili kalup za pečenje obloži masnim papirom ili ga namasti i pobrašni.
 - U srednje velikoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke.
 - Zatim u drugoj, većoj zdjeli pomiješaj sve mokre sastojke. Prvo pjenjačom razmuti jaja, a zatim dodaj i sve ostale mokre sastojke.
 - Jednom pripremljene, suhe sastojke polagano dodaj u mokre. Dobro promiješaj i spoji sve sastojke u jednu jednoličnu smjesu.
 - Ulij smjesu u prethodno pripremljeni lim ili kalup za pečenje. Stavi u pećnicu na oko 5 minuta.
 - Izvadi lagano van i po vrhu posipaj višnje, kako one ne bi pale na dno.
 - Zatim ponovno vrati u pećnicu i peci oko 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok kolač ne poprimi zlatnu boju, a čačkalica iz njega izađe suha.
 - Jednom gotov, žuti kolač ostavi da se ohladi pa ukrasi šećerom u prahu.
 
U slast!