Recepti 06. lipnja 2022.

Starinski žuti kolač s višnjama kojeg se uvijek rado sjetimo

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Brz i jednostavan recept za starinski žuti kolač s višnjama u kojem će uživati svi, a pogotovo oni stariji

Starinski žuti kolač s višnjama svima nam je dobro poznat, posebno starijim naraštajima koji su uz njega odrasli. Jednostavnoj kombinaciji sočnih višanja i mekog biskvita nitko ne može odoljeti, posebno u vrijeme ljeta kada žuti kolač možemo pripremati sa svježim višnjama.

Žuti kolač s višnjama baš kao nekada

Iako većina nas voli estetiku i kremasta eksperimentiranja, ponekad je najbolje i najukusnije ono jednostavno i 'staro'. Upravo takav je ovaj slasni žuti kolač s višnjama. Samo je nekoliko sastojaka, koje zasigurno već imaš u svojem hladnjaku i smočnici, potrebno za njegovu pripremu, a rezultat je fantastičan. 

Žuti kolač pripremi od svježih višanja ili kompota

Nema veze pripremaš li žuti kolač s domaćim višnjama iz vlastitog vrta ili s onima iz kompota, pripazi samo da u njima ne bude koštica i bezbrižno uživaj u sjajnom mirisu i okusu tradicije. Žuti kolač s višnjama zahvalan je jer se uistinu lako priprema, a lako ga možeš pripremiti i s ostalim sezonskim voćem. Jednostavno zamijeni višnje marelicama, jagodama ili šljivama i uživaj u jednako ukusnom žutom kolaču.  

 

Možda vas zanima... Clafoutis s višnjama - kolač kojem ćete teško reći ne Recepti

 

Žuti kolač s višnjama recept

Sastojci za žuti kolač:

  • 3 veća jaja
  • 150 ml ulja
  • 400 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šećera
  • 400 g brašna
  • 400 g kukuruzne krupice
  • 400 g višnje domaće ili iz kompota
  • Šećer u prahu po želji

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Priprema žutog kolača:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Lim ili kalup za pečenje obloži masnim papirom ili ga namasti i pobrašni.
  2. U srednje velikoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke.
  3. Zatim u drugoj, većoj zdjeli pomiješaj sve mokre sastojke. Prvo pjenjačom razmuti jaja, a zatim dodaj i sve ostale mokre sastojke.
  4. Jednom pripremljene, suhe sastojke polagano dodaj u mokre. Dobro promiješaj i spoji sve sastojke u jednu jednoličnu smjesu.
  5. Ulij smjesu u prethodno pripremljeni lim ili kalup za pečenje. Stavi u pećnicu na oko 5 minuta.
  6. Izvadi lagano van i po vrhu posipaj višnje, kako one ne bi pale na dno.
  7. Zatim ponovno vrati u pećnicu i peci oko 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok kolač ne poprimi zlatnu boju, a čačkalica iz njega izađe suha.
  8. Jednom gotov, žuti kolač ostavi da se ohladi pa ukrasi šećerom u prahu.

U slast!

 

Možda vas zanima... Obavezno isprobaj ovaj sočan kuglof s višnjama! Kolumne Možda vas zanima... Slojevita torta s čokoladom i višnjama za posebne prilike Kolumne
Komentari 3
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • samantaa 13:48 24. Ožujak 2022.

    Radila sve tocno po receptu,ali smjesa definitivno ispadne toliko gusta da ne mozes mjesat ni mikserom ni rucno,na svoju ruku sam dodala jos casu mlijeka i dalje toliko gusto da se ne moze mijesat,a ni normalno rasporedit smjesu u pleh.

  • Plume 20:40 18. Studeni 2021.

    Bas fino izgleda 🙃🙃 Samo 2 pitanja: stvarno ide 400 + 400 g brašno+krupica? I koliko je velik pleh za ovaj kolač? Hvala ❤

  • višnja 20:33 26. Rujan 2021.

    mmmmm, fino , moram probati