Clafoutis je vrlo jednostavan i brz kolač koji je vrhunac svoje popularnosti doživio u Francuskoj u 19. stoljeću.
Riječ je o još jednom slatkom remek-djelu koje dolazi iz Francuske. Clafoutis je sočan, ukusan i jednostavan kolač s voćem kojem ćete teško odoljeti.
Ako niste ljubitelji višanja možete ga napraviti i s drugim voćem, poput borovnica, malina ili jagoda.
Potrebno vam je:
- 450 g višanja (bez koštica)
- 400 ml mlijeka
- 125 g brašna
- 50 g šećera
- 3 jaja
- prstohvat soli
- maslac
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Umutite jaja. Zatim ulijte mlijeko, dodaje šećer i miješajte pjenjačom dok se šećer ne rastopi.
- Potom u smjesu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli i izradite smjesu bez grudica.
- Stijenke i dno vatrostalne posude premažite maslacem i po dnu rasporedite višnje.
- Prelijte ih dobivenom smjesom i stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 40-ak minuta.
- Gotov clafoutis ostavite da se malo ohladi, pospete ga šećerom u prahu i poslužite.
Uživajte!