Sočan biskvit, dvije podatne kreme i žele od višanja tajna su uspjeha svakog slastičara amatera. Ako vas očekuje veliki obiteljski ručak, posebna proslava, ili ste jednostavno željni dobrih slastica, obavezno isprobajte ovaj recept.
Druge recepte potražite na blogu Pregacha i pratećem Instagram profilu!
Biskvit:
- 175 g tamne čokolade
- 175 g maslaca
- 225 g šećera
- 3 jaja
- 125 grama brašna
- Prstohvat soli
Krema/mousse od vanilije:
- 100 g mascarponea
- 100 g bijele čokolade
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 50 ml vrhnja za šlag
- 3 g želatine + 2 žlice hladne vode
- 150 ml vrhnja za šlag
Žele od višanja:
- 200 g višanja iz kompota
- 50 g višanja
- 20 ml ruma
- 4 g želatine + 3 žlice hladne vode
Krema od tamne čokolade i višanja
- 150 g višanja + 5 žlica soka iz kompota
- 50 g šećera
- 150 g tamne čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
- 5 g želatine + 4 žlice hladne vode
Priprema biskvita:
- Prvo napravite biskvit. Kalup za torte promjera 26 cm namastite i obložite papirom za pečenje po dnu (obruč samo namastite maslacem ili uljem).
- Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite sa strane dok izrađujete jaja. Jaja sa šećerom miksajte na velikoj brzini par minuta. Kad su jaja posvijetlila i bar udvostručila volumen, dodajte im otopljenu čokoladu i maslac i kratko miksajte da se smjesa sjedini. Dodajte brašno prosijano sa soli i sjedinite špatulom.
- Smjesu istresite u kalup i pecite na 180 stupnjeva 20-25 min. Biskvit ostavite sa strane i ohladite do kraja.
Priprema želea:
- Sljedeći korak neka vam bude žele, jer traži malo duže hlađenje. Stavite želatinu u hladnu vodu neka nabubri.
- U blenderu izblendajte višnje, pa ih stavite kuhati sa šećerom. Kuhate dok se šećer ne otopi, pa maknite s vatre i dodajte želatinu. Miješajte dok se želatina ne otopi.
- Dodajte rum, promiješajte i istresite u neki manji kalup koji ste obložili prozirnom folijom (moj je 22 cm). Stavite u zamrzivač i hladite dok se ne stisne da se može lako rukovati želeom.
Priprema bijele kreme:
- Želatinu stavite u vodu da nabubri.
- Čokoladu otopite na pari, pa ostavite sa strane.
- Mascarpone pjenjačom izmiješajte, par minuta da postane fino kremast. 50 ml vrhnja za šlag zagrijte do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Vrhnje sa želatinom dodajte čokoladi, pa sjedinite. A onda tu smjesu dodajte mascarponeu i opet sve dobro izmiješajte.
- Na kraju istucite šlag u meki snijeg. Lagano špatulom umiješajte šlag u kremu.
- Kremu izlijte na ohlađeni biskvit, koji je i dalje u kalupu. Na bijelu kremu stavite žele od višanja, koji bi trebao biti dovoljno čvrst da se lagano rukom može izvaditi iz kalupa i maknuti folija. Držite u hladnjaku do korištenja.
Priprema tamne kreme:
- Želatinu opet pospite vodom, pa ostavite sa strane. Tamnu kremu sam radila tako da sam izblendala višnje s malo soka i procijedila. U pravilu, ono što prođe kroz cijedilo je malo gušći sok, a kožu koja ostane, bacite.
- Sok od ocijeđenih višanja sa šećerom stavite kuhati. Kad je prokuhalo, maknite s vatre i dodajte želatinu, pa miješajte da se otopi. Čokoladu otopite na pari, pa joj dodajte prokuhani sok s otopljenom želatinom i pomiješajte.
- Vrhnje izradite u meki snijeg, pa špatulom sjednite, dodajući snijeg u kremu u nekoliko navrata. Kremu istresite na tortu i ostavite da se hladi par sati.
Obruč torte možete obložiti acetatnom folijom ili masnim papirom, za ljepši izgled rubova. Ja nisam, jer je bila za kućnu upotrebu.
Ukrasite po želji (ganache kremom, preljevom za torte koji možete iskoristi s preostalim sokom od višanja, šlagom, čoko mrvicama ili ribanom čokoladom) i uživajte!!