U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu hrskavost koja baš paše uz ovu tortu. Slobodno taj dio zamijenite s nekom brownie bazom ili čoko biskvitom pogotovo ako ćete ju raditi za neko slavlje i rezati ju na puno komada...
I ne plašite se teksta i sastojaka. Većinu sigurno imate već kod kuće, a u tekstu sam željela biti što detaljnija.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Baza, podloga:
- 100 g brašna
- 25 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 115 g maslaca
- 85 g šećera
- 3 žumanjka
Žele od višnje:
- 1 teglica kompota od višanja
- 2 žličice rakije ili brandyja
- 150 ml soka iz kompota (ako nemate dosta dodajte vode do 150 ml)
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 star anis
- 10 g želatine
- 60 ml vode
Čoko krema:
- 180 ml vrhnja za šlag
- 50 ml mlijeka
- 40 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanjka
- 4 g želatine
- 20 ml vode
- 50 g tamne čokolade
Čoko mousse
- 400 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 250 g mliječne čokolade
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 25 ml vode
- 5 g želatine
- 20 ml hladne vode
Priprema podloge:
- Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Umiksavajte jedan po jedan žumanjak. I na kraju sjedinite smjesu da brašnom, praškom za pecivo i kakaom.
- Kad ste sve smiksali, tijesto rasporedite po kalupu za torte 26 cm i stavite u zamrzivač na 1 sat.
- Pecite na 170 stupnjeva oko 20-25 minuta, a onda pustite da se ohladi dok pripremate ostale komponente.
Žele od višnje
- Sok od kompota, šećere i anis stavite u posudu i kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta kako bi tekućina počela gusnuti u sirup. Maknite s vatre i dodajte rakiju i višnje. Marinirajte 1 sat ili dok se smjesa ne ohladi. Želatinu potopite u 60 ml hladne vode i pustite da nabubri.
- Mali kalup za torte (ja sam koristila 15 cm) obložite prozirnom folijom sa svih strana. Polovicu mariniranih višanja stavite na dno kalupa. Iz ostatka smjese izvadite anis, pa višnje i svu tekućinu izblendajte. Procijedite kroz fino sito kako bi se riješili kožica višnje.
- Želatinu otopite na pari ili u mikrovalnoj, sjedinite ju s izblendanom tekućinom i prelijte u kalup preko višanja. Stavite žele u zamrzivač na 1 sat. Kad se žele stisnuo, stavite ga na tijesto, pa u hladnjak dok pravite kreme.
Čoko krema
- Pripremite opet mali kalup (isti kao za višnje, znači 15 cm je bio moj) tako što ste ga obložili prozirnom folijom sa svih strana.
- Vrhnje za šlag i mlijeko stavite u posudu i zagrijavanje do vrenja. Žumanjke i šećere izmiksajte, pa prelijte s trećinom vrućeg mlijeka i šlaga, sjedinite a onda vratite u ostatak mlijeka i šlaga. Nastavite kuhati kremu dok se ne zgusne. Neće to biti jako gusto, ali ćete vidjeti da postaje krema.
- Želatinu potopite u hladnoj vodi i pustite da nabubri. U vruću kremu ubacite nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Otopite želatinu i sjedinite s kremom. Kremu istresite u kalup i stavite u zamrzivač na 1 sat.
- Kad je krema stisnuta i kad možete lako rukohvati s njom, stavite ju na žele od višanja.
Čoko mousse
- Želatinu potopite u hladnoj vodi (20 ml) i pustite da nabubri. Čokoladu otopite na pari. Šećere i 25 ml vode stavite u malu posudu i kuhajte dok se ne napravi sirup (cca 5 min na srednje jakoj vatri)
- Žumanjke miksajte dok ne postanu pjenasti, pa lagano u pažljivo usipavajte sirup dok se smjesa ne sjedini i ne zgusne, a vrući sirup će skuhati žumanjke.
- Otopite želatinu i sjedinite s kremom a na kraju umiješajte i otopljenu čokoladu.
- Vrhnje za šlag istucite u lagani snijeg i sjedinite, lagano miješajući špatulom, s čokoladnom kremom.
- Mus prelijte preko biskvita nasred kojeg ste stavili žele od višanja, a na žele prvu kremu.
- Ostavite u hladnjaku par sati dok se mousse ne ohladi i ne očvrsne.