Kolumne 07. srpnja 2020.

Torta od čokolade i višnje za posebne prilike

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjeruje se kako je upravo na današnji dan, 7. srpnja, u 16. stoljeću čokolada prvi put stigla u Europu. Stoga, ne vidimo bolji način nego da Svjetski dan čokolade obilježiš jednom, mnogima omiljenom, kombinacijom...

U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu hrskavost koja baš paše uz ovu tortu. Slobodno taj dio zamijenite s nekom brownie bazom ili čoko biskvitom pogotovo ako ćete ju raditi za neko slavlje i rezati ju na puno komada...

I ne plašite se teksta i sastojaka. Većinu sigurno imate već kod kuće, a u tekstu sam željela biti što detaljnija. 

 

Možda vas zanima... Monte kolač je baš uvijek dobar izbor Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu. 
 

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Baza, podloga:

  • 100 g brašna
  • 25 g kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 115 g maslaca
  • 85 g šećera
  • 3 žumanjka

Žele od višnje:

  • 1 teglica kompota od višanja
  • 2 žličice rakije ili brandyja
  • 150 ml soka iz kompota (ako nemate dosta dodajte vode do 150 ml)
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 star anis
  • 10 g želatine
  • 60 ml vode

Čoko krema:

  • 180 ml vrhnja za šlag
  • 50 ml mlijeka
  • 40 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žumanjka
  • 4 g želatine
  • 20 ml vode
  • 50 g tamne čokolade

Čoko mousse

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 250 g mliječne čokolade
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 25 ml vode
  • 5 g želatine
  • 20 ml hladne vode

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Priprema podloge:

  1. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu. Umiksavajte jedan po jedan žumanjak. I na kraju sjedinite smjesu da brašnom, praškom za pecivo i kakaom.
  2. Kad ste sve smiksali, tijesto rasporedite po kalupu za torte 26 cm i stavite u zamrzivač na 1 sat.
  3. Pecite na 170 stupnjeva oko 20-25 minuta, a onda pustite da se ohladi dok pripremate ostale komponente. 


Žele od višnje

  1. Sok od kompota, šećere i anis stavite u posudu i kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta kako bi tekućina počela gusnuti u sirup. Maknite s vatre i dodajte rakiju i višnje. Marinirajte 1 sat ili dok se smjesa ne ohladi. Želatinu potopite u 60 ml hladne vode i pustite da nabubri.
  2. Mali kalup za torte (ja sam koristila 15 cm) obložite prozirnom folijom sa svih strana. Polovicu mariniranih višanja stavite na dno kalupa. Iz ostatka smjese izvadite anis, pa višnje i svu tekućinu izblendajte. Procijedite kroz fino sito kako bi se riješili kožica višnje.
  3. Želatinu otopite na pari ili u mikrovalnoj, sjedinite ju s izblendanom tekućinom i prelijte u kalup preko višanja. Stavite žele u zamrzivač na 1 sat. Kad se žele stisnuo, stavite ga na tijesto, pa u hladnjak dok pravite kreme. 

Čoko krema

  1. Pripremite opet mali kalup (isti kao za višnje, znači 15 cm je bio moj) tako što ste ga obložili prozirnom folijom sa svih strana.
  2. Vrhnje za šlag i mlijeko stavite u posudu i zagrijavanje do vrenja. Žumanjke i šećere izmiksajte, pa prelijte s trećinom vrućeg mlijeka i šlaga, sjedinite a onda vratite u ostatak mlijeka i šlaga. Nastavite kuhati kremu dok se ne zgusne. Neće to biti jako gusto, ali ćete vidjeti da postaje krema.
  3. Želatinu potopite u hladnoj vodi i pustite da nabubri. U vruću kremu ubacite nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Otopite želatinu i sjedinite s kremom. Kremu istresite u kalup i stavite u zamrzivač na 1 sat.
  4. Kad je krema stisnuta i kad možete lako rukohvati s njom, stavite ju na žele od višanja. 

Čoko mousse

  1. Želatinu potopite u hladnoj vodi (20 ml) i pustite da nabubri. Čokoladu otopite na pari. Šećere i 25 ml vode stavite u malu posudu i kuhajte dok se ne napravi sirup (cca 5 min na srednje jakoj vatri)
  2. Žumanjke miksajte dok ne postanu pjenasti, pa lagano u pažljivo usipavajte sirup dok se smjesa ne sjedini i ne zgusne, a vrući sirup će skuhati žumanjke.
  3. Otopite želatinu i sjedinite s kremom a na kraju umiješajte i otopljenu čokoladu.
  4. Vrhnje za šlag istucite u lagani snijeg i sjedinite, lagano miješajući špatulom, s čokoladnom kremom.
  5. Mus prelijte preko biskvita nasred kojeg ste stavili žele od višanja, a na žele prvu kremu. 
  6. Ostavite u hladnjaku par sati dok se mousse ne ohladi i ne očvrsne.

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.