Pregacha predstavlja Monte, kolač koji je obilježio djetinjstvo mnogih...
Prije pet, šest godina nije prošla nedjelja da nismo jeli ovaj kolač. Poslije ručka, mama podijeli svakom po ogroman komad i svejedno nije dosta. Idemo u goste - čeka nas Monte.
Dolaze gosti, pravi se Monte (pa čak i sami donose Monte)... Sad mi se čini da je neko zatišje s tim kolačem, a i dalje je brutalno dobar. Kako je kod vas? Pravite li ga još uvijek ili ćete se sad baciti u kuhinju?
Bjelanjke umuti u snijeg pa miksaj i dalje dodajućii šećer i žumanjke.
Smanji miksanje na minimum i dodaj mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
Kalup za kolač cca 30 x 40cm namasti, ulij tijesto i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom. Peci 15-20 minutapa provjeri čačkalicom. Ako je čista, izvadi kolač iz pećnice, ako nije ostavi kolač još koju minutu u pećnici pa opet napravi test.
Biskvit pusti da se ohladi, pa ga odvoji od papira za pečenje. Vrati biskvit u tepsiju i prelij čokoladnim mlijekom (može i običnim).
700 ml mlijeka stavida zakuha sa šećerom, a preostalih 300 ml pomiješaj s gustinom, razbij sve eventualne grudice.
Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, makni s vatre, umiješaj gustin rastopljen u mlijeku i vratina vatru. Ja sam kuhala uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusnulo još neke 2 minute. Pokrij prozirnom folijom i ostavi kremu da se ohladi do sobne temperature.
Kad se krema ohladi, počni miksati omekšali margarin (ili maslac) dok ne postane kremast, pa ubacuj žlicu po žlicu kreme i miksaj dalje.
Kremu razmaži po biskvitu i poravnaj.
Stavi na hlađenje i počni s pripremom ganachea.
Vrhnje za šlag zagrij skoro do vrenja (ne smije zakipiti).
Prelij sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješaj da se sve sjedini i čokolada otopi.
Pusti da se malo ohladi pa prelij preko bijele kreme.