Recepti Desert 08. lipnja 2024.

MONTE KOLAČ Najbolja slatka ideja

Desert
20 MIN
20 MIN
12
SREDNJE
Monte kolač
Monte kolač
foto: Irena Gavran
Pregacha predstavlja Monte, kolač koji je obilježio djetinjstvo mnogih...

Prije pet, šest godina nije prošla nedjelja da nismo jeli ovaj kolač. Poslije ručka, mama podijeli svakom po ogroman komad i svejedno nije dosta. Idemo u goste - čeka nas Monte.

Dolaze gosti, pravi se Monte (pa čak i sami donose Monte)... Sad mi se čini da je neko zatišje s tim kolačem, a i dalje je brutalno dobar. Kako je kod vas? Pravite li ga još uvijek ili ćete se sad baciti u kuhinju?

 | Author: Irena Gavran Monte kolač foto: Irena Gavran

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.  

 

Ne gasi ekran dok kuham

Monte kolač
20 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Šećer kristal 6 žlica
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Brašno 80 g
  • Kakao prah 20 g
  • Prašak za pecivo 0,50 kom
  • Suncokretovo ulje 50 ml
  • Mlijeko 50 ml
  • Čokoladno mlijeko 100 ml
  • Mlijeko 1 l
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 120 g
  • Šećer kristal 6 žlica
  • Margarin 180 g
  • Mliječna čokolada 100 g
  • Tamna čokolada 200 g
  • Vrhnje za šlag 350 ml
Postupak
  1. Bjelanjke umuti u snijeg pa miksaj i dalje dodajućii šećer i žumanjke. 


  2. Smanji miksanje na minimum i dodaj mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. 


  3. Kalup za kolač cca 30 x 40cm namasti, ulij tijesto i stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s uključenom ventilacijom. Peci 15-20 minuta pa provjeri čačkalicom. Ako je čista, izvadi kolač iz pećnice, ako nije ostavi kolač još koju minutu u pećnici pa opet napravi test. 


  4. Biskvit pusti da se ohladi, pa ga odvoji od papira za pečenje. Vrati biskvit u tepsiju i prelij čokoladnim mlijekom (može i običnim). 


  5. 700 ml mlijeka stavida zakuha sa šećerom, a preostalih 300 ml pomiješaj s gustinom, razbij sve eventualne grudice.


  6. Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, makni s vatre, umiješaj gustin rastopljen u mlijeku i vratina vatru. Ja sam kuhala uz miješanje na srednje jakoj vatri, a kad se zgusnulo još neke 2 minute. Pokrij prozirnom folijom i ostavi kremu da se ohladi do sobne temperature. 


  7. Kad se krema ohladi, počni miksati omekšali margarin (ili maslac) dok ne postane kremast, pa ubacuj žlicu po žlicu kreme i miksaj dalje. 


  8. Kremu razmaži po biskvitu i poravnaj.


  9. Stavi na hlađenje i počni s pripremom ganachea.


  10. Vrhnje za šlag zagrij skoro do vrenja (ne smije zakipiti).


  11. Prelij sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješaj da se sve sjedini i čokolada otopi. 


  12. Pusti da se malo ohladi pa prelij preko bijele kreme.