Ako se želiš počastiti sezonskom slasticom, svakako baci oko na recept za slojevitu tortu s mousseom od vanilije i jabukom. Neka te ne preplaši poduža lista sastojaka jer gotovo sve potrebno ćeš pronaći u svojoj smočnici ili hladnjaku. Uživaj!
Sastojci za biskvit:
- 2 veća jaja
- 40 g šećera
- 1 žlica meda
- Prstohvat soli
- 45 g brašna
Jabuke:
- 3 kisele jabuke
- 50 g šećera
- 2 žlice meda
- Prstohvat soli
- Sok pola limuna
- 1 puding od vanilije
- 200 ml mlijeka
Sastojci za mousse:
- 10 g želatine
- 50 ml vode
- 200 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- Prstohvat soli
- 2 velika žumanjka
- 200 g bijele čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrijte pećnici na 175 stupnjeva. Na dva papira za pečenje iscrtajte kružnice (jednu od 26 cm a jednu od 15 cm). Ako imate kalupe za tortu tih veličina, onda kalupe namastite, obložite papirom i pecite u njima.
- Izmiksajte jaja, šećer, med i sol na jakoj brzini i miksajte bar 6,7 minuta. Lagano umiješajte prosijano brašno. Biskvit rasporedite na iscrtane krugove (najlakše je slastičarskom vrećicom ali možete i pažljivo isipati žlicama pa poravnati). Pecite 8-10 minuta, odnosno dok biskvit ne poprimi zlatnu boju. Kad je pečen, biskvit pustite da se skroz ohladi.
Jabuke:
- Jabuke ogulite i narežite na male kockice. Šećer i med uspite u dublju posudu ili tavu da se šećer otopi i malo karamelizira. Zatim ubacite jabuke, sok limuna i sol. Na slabijoj vatri kuhajte jabuke dok neomekane. A zatim dodajte mlijeko pomiješano sa pudingom od vanilije (kako ne bi nastale grudice).
- Kuhajte još par minuta, dok se smjesa ne postane gusta.
- Pokrijete prozirnom folijom i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Ako ste pekli biskvit u zasebnim kalupima, onda jabuke možete odmah istresti po manjem biskvitu, pokriti folijom i hladiti tako.
Mousse od vanilije i bijele čokolade:
- U jednoj šalici pomiješajte želatinu i vodu, pa ostavite 10 minuta kako bi želatina nabubrila.
- U manjoj posudi zagrijete mlijeko, vaniliju i sol skoro do vrenja.
- U posudi za miksanje, izmiksajte žumanjke dok ne postanu pjenasti. Dodajte 1/3 mlijeka uz neprekidno miksanje. Uspite preostalo mlijeko, sjedinite dobro mikserom, pa vratite u posudu koju ćete vratiti na laganu vatru. Kuhajte lagano uz konstantno miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pa ubacite želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
- Čokoladu otopite na pari, pa umiješajte kremi od žumanjka, mlijeka i želatine. Smjesa će biti dosta rijetka ali tako i treba biti.
- Kremu stavite hladiti na 10 ak min u zamrzivač. Kad je krema pred kraj hlađenja istucite vrhnje za šlag, ali da bude lagano istučeno, ne prečvrsto. Špatulom lagano sjedinite kremu iz hladnjaka i vrhnje.
Slaganje:
- Uzmite veliki biskvit koji vam je u kalupu za tortu 26 cm.
- Na biskvit istresite cca trećinu do pola moussa. Stavite manji biskvit na kojem su jabuke (ako niste pekli u malom kalupu onda na biskvit namažite jabuke ili žlicu po žlicu slažite na biskvit. Malo poravnajte pa pažljivo prebacite biskvit na mousse).
- Istresite preostali mousse, pa ga lagano poravnajte i stavite u zamrzivač na, barem, 3-4 sata ili u obični hladnjak preko noći.
- Za lakše rukovanje tortom, kalup prije kreme možete obložiti acetatnom folijom, a ako nemate ili ne koristite, prije odvajanja, vanjske rubove torte prođite vrućim nožem.
- Tortu sam ukrasila mrvicama od badema i maslaca i prelila prozirnom glazurom, ali za kućnu uporabu je skroz nevažno kako je ukrašena.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.