Kolumne 21. rujna 2019.

Izvanredna torta s jabukama i mousseom od vanilije

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovoj sezonskoj torti jednostavno nećete moći odoljeti...

Ako se želiš počastiti sezonskom slasticom, svakako baci oko na recept za slojevitu tortu s mousseom od vanilije i jabukom. Neka te ne preplaši poduža lista sastojaka jer gotovo sve potrebno ćeš pronaći u svojoj smočnici ili hladnjaku. Uživaj!

 

Možda vas zanima... Odlična torta s borovnicama i bijelom čokoladom Kolumne

 

 

Sastojci za biskvit:

  • 2 veća jaja
  • 40 g šećera
  • 1 žlica meda
  • Prstohvat soli
  • 45 g brašna

Jabuke:

  • 3 kisele jabuke
  • 50 g šećera
  • 2 žlice meda
  • Prstohvat soli
  • Sok pola limuna
  • 1 puding od vanilije
  • 200 ml mlijeka

Sastojci za mousse:

  • 10 g želatine
  • 50 ml vode
  • 200 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • Prstohvat soli
  • 2 velika žumanjka
  • 200 g bijele čokolade
  • 400 ml vrhnja za šlag

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Priprema:

  1. Zagrijte pećnici na 175 stupnjeva. Na dva papira za pečenje iscrtajte kružnice (jednu od 26 cm a jednu od 15 cm). Ako imate kalupe za tortu tih veličina, onda kalupe namastite, obložite papirom i pecite u njima.
  2. Izmiksajte jaja, šećer, med i sol na jakoj brzini i miksajte bar 6,7 minuta. Lagano umiješajte prosijano brašno. Biskvit rasporedite na iscrtane krugove (najlakše je slastičarskom vrećicom ali možete i pažljivo isipati žlicama pa poravnati). Pecite 8-10 minuta, odnosno dok biskvit ne poprimi zlatnu boju. Kad je pečen, biskvit pustite da se skroz ohladi.

 

Možda vas zanima... Slatko, kiselo, kremasto: Panna cotta s breskvama Kolumne

 

Jabuke:

  1. Jabuke ogulite i narežite na male kockice. Šećer i med uspite u dublju posudu ili tavu da se šećer otopi i malo karamelizira. Zatim ubacite jabuke, sok limuna i sol. Na slabijoj vatri kuhajte jabuke dok neomekane. A zatim dodajte mlijeko pomiješano sa pudingom od vanilije (kako ne bi nastale grudice).
  2. Kuhajte još par minuta, dok se smjesa ne postane gusta.
  3. Pokrijete prozirnom folijom i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  4. Ako ste pekli biskvit u zasebnim kalupima, onda jabuke možete odmah istresti po manjem biskvitu, pokriti folijom i hladiti tako.

Mousse od vanilije i bijele čokolade:

  1. U jednoj šalici pomiješajte želatinu i vodu, pa ostavite 10 minuta kako bi želatina nabubrila.
  2. U manjoj posudi zagrijete mlijeko, vaniliju i sol skoro do vrenja.
  3. U posudi za miksanje, izmiksajte žumanjke dok ne postanu pjenasti. Dodajte 1/3 mlijeka uz neprekidno miksanje. Uspite preostalo mlijeko, sjedinite dobro mikserom, pa vratite u posudu koju ćete vratiti na laganu vatru. Kuhajte lagano uz konstantno miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pa ubacite želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
  4. Čokoladu otopite na pari, pa umiješajte kremi od žumanjka, mlijeka i želatine. Smjesa će biti dosta rijetka ali tako i treba biti.
  5. Kremu stavite hladiti na 10 ak min u zamrzivač. Kad je krema pred kraj hlađenja istucite vrhnje za šlag, ali da bude lagano istučeno, ne prečvrsto. Špatulom lagano sjedinite kremu iz hladnjaka i vrhnje.

 

Možda vas zanima... Napravi brzinski cheesecake sa šumskim voćem Kolumne

 

Slaganje:

  1. Uzmite veliki biskvit koji vam je u kalupu za tortu 26 cm.
  2. Na biskvit istresite cca trećinu do pola moussa. Stavite manji biskvit na kojem su jabuke (ako niste pekli u malom kalupu onda na biskvit namažite jabuke ili žlicu po žlicu slažite na biskvit. Malo poravnajte pa pažljivo prebacite biskvit na mousse).
  3. Istresite preostali mousse, pa ga lagano poravnajte i stavite u zamrzivač na, barem, 3-4 sata ili u obični hladnjak preko noći.
  4. Za lakše rukovanje tortom, kalup prije kreme možete obložiti acetatnom folijom, a ako nemate ili ne koristite, prije odvajanja, vanjske rubove torte prođite vrućim nožem.
  5. Tortu sam ukrasila mrvicama od badema i maslaca i prelila prozirnom glazurom, ali za kućnu uporabu je skroz nevažno kako je ukrašena.

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.