Kolumne 10. kolovoza 2019.

Odlična torta s borovnicama i bijelom čokoladom

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je brza i jednostavna torta koja baš oduševljava. Dosta ljudi je probalo, dosta ljudi ju voli pa ju dijelim i s vama...

Brzo se sprema, još brže pojede. A i prilagodljiva je sezonskom voću, a već znate da ja volim svježe voće bez ikakve obrade u kolačima. Pravim i s bananama, kiwijem, jagodama, malinama, kupinama... Tako da ubacujte što god vam se nađe pri ruci. 

 

Možda vas zanima... Torta od čokolade i višnje za posebne prilike Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.  
 

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Brownie biskvit:

  • 4 jaja
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g tamne čokolade
  • 70 g maslaca
  • 50 g brašna
  • Pola vrećice praška za pecivo

Premaz i voće:

  • 3 žlice Linolade
  • 250 g borovnica

Mousse od bijele čokolade:

  • 300 g bijele čokolade
  • 400 ml vrhnja za šlag 
  • Pola vrećice želatine
  • 50 ml mlijeka 

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Priprema:

  1. Za biskvit pripremite kalup za torte 26 cm promjera. Znači, papir za pečenje stavite na dno, a stranice namastite s malo maslaca. Pećnicu upalite na 185 stupnjeva. 
  2. Čokoladu u maslac otopite na pari. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i ostavite sa strane. Šećere i žumanjke miksajte do svijetlo žute boje, pa dodajte otopljenu čokoladu i maslac i sjedinite. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i kratko miksajte tek da se poveže. Tu će smjesa biti dosta gusta. Zato bjelanjke umiješajte u tri navrata. Prvu trećinu umiješajte pjenjačom. Na taj način ćete dobiti rjeđu smjesu u koju ćete onda ostatak bjelanjaka lagano umiješati špatulom u dva navrata. 
  3. Smjesu istresite u kalup i pecite cca 20 min, test čačkalicom će pokazati da je gotovo kad čačkalica izađe čista. Ohladite do sobne temperature. Zatim premažite Linoladom u tankom sloju i poslažite borovnice. Stavite u hladnjak dok pravite mousse. Za mousse otopite čokoladu na pari i ostavite sa strane da se ohladi. 
  4. Želatinu istresite u hladnu vodu prema uputama (pola vrećice sa 2,3 žlice vode) i pustite da nabubri. Mlijeko zagrijete i u njemu otopite želatinu, pa ga sjedinite s čokoladom. 
  5. Šlag miksajte dok ne postane moussast, dodajte mu čokoladu i kratko promiksajte dok se ne sjedini. Brzo i kratko miksajte jer se brzo steže, pa prebacite mousse na tortu. Poravnajte i stavite na hlađenje par sati. 

 

Možda vas zanima... Kolač od lisnatog tijesta, pudinga i pekmeza Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.