Brzo se sprema, još brže pojede. A i prilagodljiva je sezonskom voću, a već znate da ja volim svježe voće bez ikakve obrade u kolačima. Pravim i s bananama, kiwijem, jagodama, malinama, kupinama... Tako da ubacujte što god vam se nađe pri ruci.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Brownie biskvit:
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g tamne čokolade
- 70 g maslaca
- 50 g brašna
- Pola vrećice praška za pecivo
Premaz i voće:
- 3 žlice Linolade
- 250 g borovnica
Mousse od bijele čokolade:
- 300 g bijele čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
- Pola vrećice želatine
- 50 ml mlijeka
Priprema:
- Za biskvit pripremite kalup za torte 26 cm promjera. Znači, papir za pečenje stavite na dno, a stranice namastite s malo maslaca. Pećnicu upalite na 185 stupnjeva.
- Čokoladu u maslac otopite na pari. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i ostavite sa strane. Šećere i žumanjke miksajte do svijetlo žute boje, pa dodajte otopljenu čokoladu i maslac i sjedinite. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i kratko miksajte tek da se poveže. Tu će smjesa biti dosta gusta. Zato bjelanjke umiješajte u tri navrata. Prvu trećinu umiješajte pjenjačom. Na taj način ćete dobiti rjeđu smjesu u koju ćete onda ostatak bjelanjaka lagano umiješati špatulom u dva navrata.
- Smjesu istresite u kalup i pecite cca 20 min, test čačkalicom će pokazati da je gotovo kad čačkalica izađe čista. Ohladite do sobne temperature. Zatim premažite Linoladom u tankom sloju i poslažite borovnice. Stavite u hladnjak dok pravite mousse. Za mousse otopite čokoladu na pari i ostavite sa strane da se ohladi.
- Želatinu istresite u hladnu vodu prema uputama (pola vrećice sa 2,3 žlice vode) i pustite da nabubri. Mlijeko zagrijete i u njemu otopite želatinu, pa ga sjedinite s čokoladom.
- Šlag miksajte dok ne postane moussast, dodajte mu čokoladu i kratko promiksajte dok se ne sjedini. Brzo i kratko miksajte jer se brzo steže, pa prebacite mousse na tortu. Poravnajte i stavite na hlađenje par sati.