Nevjerojatno brz: Clafoutis s jabukama i karamelom

Thinkstock
Neuobičajeno jednostavan kolač od vas će tražiti tek jednu smjesu, malo karameliziranih jabuka i pola sata u pećnici.
Vidi originalni članak

Clafoutis je savršen kolač za brzinski desert kada vas napadne iznenadna želja za slatkim. Za pripremu vam je potrebno svega nekoliko minuta, a ubacite li u smjesu dodatke poput whiskeyja i vanilije, definitivno ćete uživati u vrhunskom desertu.

Želite li dodatno začiniti slasticu, prije pečenja je pospite lagano tostiranim bademima i lješnjacima.

 

Neodoljiv clafoutis s breskvama i bademima

 

Kolač od jabuka poslužite uz kuglicu sladoleda ili jednostavno uz šalicu toplog čaja. 

 

Sezonski clafoutis s kruškama koji ćete obožavati

 

 

Potrebno vam je:

  • 4 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 50 g brašna
  • 2 žlice whiskeyja ili ruma
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 4 jabuke
  • 12 žlica maslaca
  • 250 ml maslaca

Priprema:

  1. Na početku pripreme, pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  2. Najprije pomiješajte šest žlica otopljenog maslaca s mlijekom i pustite da odstoje.
  3. U drugoj posudi pomiješajte jaja i dodajte smeđi šećer.
  4. Miksajte dok se sastojci ne povežu i pretvore u glatku smjesu, oko pola minute.
  5. Dodajte brašno i prstohvat soli.
  6. Pomiješajte dok grudice ne nestanu, a zatim dodajte mješavinu mlijeka i maslaca.
  7. Dodajte dvije žlice whiskeyja ili ruma i ekstrakt vanilije.
  8. Pustite da se smjesa odmori, a za to vrijeme pripremite jabuke. Nasjeckajte ih na željeni oblik i veličinu.
  9. U posudi rastopite ostatak maslaca, dodajte malo smeđeg šećera i sve zajedno zagrijte na laganoj vatri dok se sastojci ne otope. Nemojte miješati već pustite da se stvori karamel.
  10. Dodajte jabuke pa lagano protresite posudu.
  11. Dobivenu karamelu i jabuke prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem i posipali šećerom u prahu.
  12. Smjesu koju ste pripremili prije još jednom promiješajte pa je dodajte jabukama.
  13. Kolač ubacite u pećnicu i pecite oko pola sata. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr