gastro postao
Neuobičajeno jednostavan kolač od vas će tražiti tek jednu smjesu, malo karameliziranih jabuka i pola sata u pećnici.
Clafoutis je savršen kolač za brzinski desert kada vas napadne iznenadna želja za slatkim. Za pripremu vam je potrebno svega nekoliko minuta, a ubacite li u smjesu dodatke poput whiskeyja i vanilije, definitivno ćete uživati u vrhunskom desertu.
Želite li dodatno začiniti slasticu, prije pečenja je pospite lagano tostiranim bademima i lješnjacima.
Kolač od jabuka poslužite uz kuglicu sladoleda ili jednostavno uz šalicu toplog čaja.
Potrebno vam je:
- 4 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žlica šećera u prahu
- 50 g brašna
- 2 žlice whiskeyja ili ruma
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 4 jabuke
- 12 žlica maslaca
- 250 ml maslaca
Priprema:
- Na početku pripreme, pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Najprije pomiješajte šest žlica otopljenog maslaca s mlijekom i pustite da odstoje.
- U drugoj posudi pomiješajte jaja i dodajte smeđi šećer.
- Miksajte dok se sastojci ne povežu i pretvore u glatku smjesu, oko pola minute.
- Dodajte brašno i prstohvat soli.
- Pomiješajte dok grudice ne nestanu, a zatim dodajte mješavinu mlijeka i maslaca.
- Dodajte dvije žlice whiskeyja ili ruma i ekstrakt vanilije.
- Pustite da se smjesa odmori, a za to vrijeme pripremite jabuke. Nasjeckajte ih na željeni oblik i veličinu.
- U posudi rastopite ostatak maslaca, dodajte malo smeđeg šećera i sve zajedno zagrijte na laganoj vatri dok se sastojci ne otope. Nemojte miješati već pustite da se stvori karamel.
- Dodajte jabuke pa lagano protresite posudu.
- Dobivenu karamelu i jabuke prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem i posipali šećerom u prahu.
- Smjesu koju ste pripremili prije još jednom promiješajte pa je dodajte jabukama.
- Kolač ubacite u pećnicu i pecite oko pola sata.
Dobar tek!