Najfinija pohana piletina je - marinirana u mlaćenici

Denys Gromov/Pexels Pohana piletina marinirana u mlaćenici
Nije neka mudrost ispohati piletinu. No mudrost je ispohati piletinu tako da svi kažu kako je - prefina! Ovi pohani bataci, krilca i prsa osobito su ukusni zbog dugog mariniranja u mlaćenici ili stepki
Vidi originalni članak

Pohano meso, posebno pohana piletina, nešto je što volimo još od djetinjstva. Pohana piletina na prvom je mjestu omiljenih jela brojnih klinaca, a ni kasnije se nije lako riješiti te sklonosti.

Kad shvatiš da to i nije najzdravija opcija, onda se prebaciš na - piletinu pohanu u pećnici. No, ova tajna koju ćemo ti otkriti omogućit će ti da tvoja piletina bude najfinija pohana piletina po koju će se svi vraćati. Tajna je u mlaćenici

 

Sweety&Spicy Piletina Tagine - marokanski specijalitet s maslinama i limunom

 

Ljubitelji brze hrane često se mogu podijeliti na one koji preferiraju govedinu i one koji preferiraju piletinu. Ako si u drugoj skupini, nastavi čitati i nauči pripremati pohanu piletinu karakterističnu za američki jug. 

Prvi korak je nabavka stepke ili mlaćenice. Ovaj proizvod, nastao pri proizvodnji maslaca, na engleskom govornom području poznat je kao buttermilk te se često nalazi u receptima za pohanje i pripremu kolača. Kod nas ga možeš pronaći u većim trgovinama, gdje se nalazi na odjelu mliječnih proizvoda. 

 

Pohana piletina marinirana u mlaćenici

Sastojci:

  • 1 kg piletine - manji bataci i krila, file 
  • 1 l mlaćenice ili stepke (buttermilk)
  • sol i papar
  • slatka i ljuta paprika 
  • mljeveni češnjak
  • kajenska papričica  
  • 100 g glatkog brašna 
  • 100 g gustina
  • suncokretovo ulje

Postupak:

  1. Za pripremu smo koristili jedno pakiranje malih pilećih bataka te pileći file izrezan na manje komade. Piletinu očisti te ju u potpunosti prelij mlaćenicom i ostavi preko noći u hladnjaku. Kako je stepka samo blago kisela, omekšat će piletinu bez zatezanja mesa, kao što to čine jače kiseline za mariniranje (poput limuna). Enzimi prisutni u mlaćenici također pomažu u razgradnji bjelančevina u piletini, što rezultira nježnom, aromatičnom prženom piletinom.
  2. Idući korak u pripremi je dodavanje začina. Kako se prije pohanja piletina stavlja samo u brašno, potrebno ga je dovoljno začiniti. Stoga u glatko brašno dodaj sol, gustin, papar, slatku i ljutu papriku, kajensku papričicu te mljeveni češnjak. Nemoj štedjeti na začinima! 
  3. Kada se ulje dobro zagrije, piletinu prekrivenu mlaćenicom i prži dok ne dobije tamnozlatnu boju (oko 12-15 minuta). Također, bonus ovog načina pohanja je da znatno manje neugodnih mirisa. 

Posluži s pečenim krumpirićima i coleslaw salatom za puni doživljaj i uživaj u obroku! 

 

ručak za 5! Slasna piletina u umaku od limuna, češnjaka i maslaca

 

Posjeti Gastro.hr