Iako će većina kada je u pitanju roštiljanje, u prvom planu imati vrstu i sočnost mesa, ne smijemo zaboraviti i na salate! Šarolike i osvježavajuće te raznih tekstura, upravo su one dio jelovnika koji je često zanemaren.
Osim dobro poznatih i jednostavnih kao što su zelene salate, s dodatkom mladoga luka i sezonskih rotkvica te salate s krastavcima i vrhnjem, postoji i mnogo drugih recepata. Danas ti donosimo dva recepta, za također jednostavne, ali nešto drugačije salate koje će se svakako istaknuti na tvojem blagovaonskom stolu!
Mediteranska salata sa slanutkom
Zahvaljujući slanutku, ova će te salata održati sitom satima nakon ručka, a spoj osvježavajućih krastavaca, paprike i feta sira osim šarolikih boja, pridonijet će i različitim teksturama. Naravno, kao i u većini recepata i ovaj možeš prilagoditi svojim željama i potrebama te možeš određene sastojke izostaviti, a nove dodati. Stoga, ako masline ili slanutak možda nisu tvoje omiljene namirnice, zamijeni ih cherry rajčicama ili grahom, a kako bi dobila na kremoznosti možeš dodati i komadiće avokada.
Sastojci za salatu:
- 2 konzerve ili 800 g slanutka
- 1 veliki krastavac nasjeckan na kockice
- 1 velika paprika nasjeckana na kockice
- 150 g zdrobljenog feta sira
- 80 g nasjeckanih maslina
- 1 manji ili 1/2 većeg crvenog luka
Sastojci za umak:
- 100 mL ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 žlice octa
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica svježe nasjeckanog peršina
- 1/4 žlice chilli papričice
- sol, papar
Priprema:
- Napravi salatu: u velikoj zdjeli pomiješaj slanutak, krastavac, papriku, crveni luk, masline i fetu. Začini solju i paprom.
- Napravi umak: u staklenku s poklopcem ulij maslinovo ulje, ocat, limunov sok, peršin i osušene komadiće chilli papričice. Staklenku zatvori i protresi kako bi se svi sastojci dobro promiješali. Začini solju i paprom po želji.
- Prije posluživanja preko salate prelij prethodno napravljeni umak.
U slast!
Domaća salata od kupusa (coleslaw salata)
Rijetko tko odbit će ovu slasnu salatu napravljenu od ribanoga kupusa, mrkve i celera. Iako se sve spomenute namirnice dobro slažu samo s dodatkom ulja i octa, ova verzija koja se priprema s malo jogurta, majoneze te senfa ultimativni je proljetni i ljetni recept. Nadalje, tanko narezani luk također će se dobro uklopiti u nju, a u umak se mogu dodati i komadići sušene chilli papričice. Iako sve sastojke za nju pomiješane možeš pronaći u gotovo svim većim trgovinama, posebna je čar pripremiti ju u potpunosti kod kuće.
Sastojci za salatu:
- 1/2 velike glavice kupusa
- 3 velike mrkve
- 1 celer
Sastojci za umak:
- 150 g majoneze
- 3 žlice octa
- 1 žlica senfa
- 1 žlica jogurta
- 2 žličice šećera
- sol, papar po želji
Priprema:
- Umuti zajedno majonezu, ocat, Dijon senf i šećer. Začini solju i paprom po ukusu.
- Temeljito operi i isperi celer, zelje i mrkvu. Naribaj ili nareži ih na tanke rezance.
- Oko 10 minuta prije posluživanja, umak prelij preko salate i dobro promiješaj. Posluži hladno.
U slast!
Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.