Špajza 22. travnja 2023.

Sezonske salate koje pristaju uz specijalitete s grilla

gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona roštiljanja je u tijeku, a osim slasnog glavnog jela, pažnju je potrebno usmjeriti i na ukusne salate!

Iako će većina, kada je u pitanju roštiljanje, u prvom planu imati vrstu i sočnost mesa, ne smijemo zaboraviti i na salate! Šarolike i osvježavajuće te raznih tekstura, upravo su one dio jelovnika koji je često zanemaren.

Osim dobro poznatih i jednostavnih kao što su zelene salate, s dodatkom mladoga luka i sezonskih rotkvica te salate s krastavcima i vrhnjem, postoji i mnogo drugih recepata. Danas ti donosimo dva recepta, za jednostavne, ali nešto drugačije salate koje će se svakako istaknuti na tvojem stolu!

 

Možda vas zanima... Salata od jagoda idealno pristaje uz meso s roštilja Špajza

 

Mediteranska salata sa slanutkom

Zahvaljujući slanutku, ova će nas salata održati sitima još satima nakon ručka, a spoj osvježavajućih krastavaca, paprike i feta sira osim šarolikih boja, pridonijet će i različitim teksturama. Naravno, kao i u većini recepata i ovaj možeš prilagoditi svojim željama i potrebama te možeš određene sastojke izostaviti, a nove dodati.

Stoga, ako masline ili slanutak možda nisu tvoje omiljene namirnice, zamijeni ih cherry rajčicama ili grahom, a kako bi dobila na kremoznosti možeš dodati i komadiće avokada.

 | Author: Shutterstock Salata od slanutka foto: Shutterstock

Sastojci - za salatu:

  • 2 konzerve ili 800 g kuhanog slanutka 
  • 1 veliki krastavac nasjeckan na kockice
  • 1 velika paprika nasjeckana na kockice
  • 150 g zdrobljenog feta sira
  • 80 g nasjeckanih maslina
  • 1 manji ili 1/2 većeg crvenog luka

Sastojci - za preljev:

  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 žlice octa
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica svježe nasjeckanog peršina
  • 1/4 žlice chilli papričice
  • sol, papar

Postupak:

  1. Napravi salatu: u velikoj zdjeli pomiješaj slanutak, krastavac, papriku, crveni luk, masline i fetu. Začini solju i paprom.
  2. Napravi umak: u staklenku s poklopcem ulij maslinovo ulje, ocat, limunov sok, peršin i osušene komadiće chilli papričice. Staklenku zatvori i protresi kako bi se svi sastojci dobro promiješali. Začini solju i paprom po želji.
  3. Prije posluživanja preko salate prelij prethodno napravljeni umak.

 

Možda vas zanima... Mahune i jagode u ukusnoj proljetnoj salati Kolumne

 

Coleslaw salata

Rijetko tko odbit će ovu slasnu salatu napravljenu od ribanoga kupusa, mrkve i celera. Iako se sve spomenute namirnice dobro slažu samo s dodatkom ulja i octa, ova verzija koja se priprema s malo jogurta, majoneze te senfa ultimativni je proljetni i ljetni recept.

Nadalje, tanko narezani luk također će se dobro uklopiti u nju, a u umak se mogu dodati i komadići sušene chilli papričice. Iako sve sastojke za nju već pomiješane možeš pronaći u gotovo svim većim trgovinama, posebna je čar pripremiti ju u potpunosti kod kuće.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock  | Author: Shutterstock Coleslaw salata foto: Shutterstock

Sastojci - za salatu:

  • 1/2 velike glavice kupusa (možeš koristiti pola količine zelenog, a pola ljubičastog kupusa)
  • 3 velike mrkve
  • 1 celer

Sastojci - za umak:

  • 150 g majoneze
  • 3 žlice octa
  • 1 žlica dijon senfa
  • 1 žlica jogurta
  • 2 žličice šećera
  • sol, papar

Postupak:

  1. Izmiješaj zajedno majonezu, ocat, dijon senf i šećer. Posoli i popapri prema ukusu.
  2. Temeljito operi celer, kupus i mrkvu. Naribaj ili nareži ih na tanke rezance.
  3. Oko 10 minuta prije posluživanja, umak prelij preko salate i dobro promiješaj. Posluži hladno.

 

Možda vas zanima... Grillani kotleti punjeni mozzarellom i rajčicom Kolumne Možda vas zanima... Grillane breskve: Desert za koji ti treba samo pet minuta Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.