Slojevita slastica s kremastim punjenjem od jabuka, karamela i krem sira definitivno će ti olakšati (ili barem zasladiti) ovaj tužan kišni prijelaz iz ljeta u jesen
Deserti bez pečenja obično nas podsjećaju na ljetne mjesece kada izbjegavamo zagrijavati kuhinju, no to ne znači da ne možemo uživati u njima i u prijelaznim godišnjim razdobljima poput rujna ili početka listopada.
Ovaj raskošni slojeviti kolač s karamelom i jabukama, poznat pod imenima "apple lush" ili "apple yum yum", spaja najbolje karakteristike pite od jabuka i kremastog cheesecakea, ali bez potrebe za uključivanjem pećnice.
Nadjev od jabuka lako je pripremiti
foto: azerbaijan_stockers / Freepik
Savršen kolač za bablje ljeto
Savršen za bablje ljeto kada još uživamo u blagom vremenu, ali počinjemo čeznuti za okusima jeseni, ovaj desert donosi slojeve slatkog krem sira, začinjenih jabuka, šlaga i bogatog preljeva od karamela. Graham krekeri su idealna hrskava podlogu koja se savršeno slaže s kremastim slojevima iznad.
Ovaj desert možeš pripremiti unaprijed, a prije posluživanja ga samo ukrasi preljevom, nasjeckanim tostiranim orasima i komadićima toffee bombona, stvarajući savršen jesenski desert koji će svi obožavati.
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač s jabukama i karamelom
35 MIN
pripreme
1 MIN
kuhanja
9
porcija
SREDNJE
KOLAČ
Sastojci
Krem sir
240
g
Maslac
125
g
Graham krekeri
12
kom
Šećer
2
žlica
Sol
0,50
žličica
Šećer u prahu
0,50
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Vrhnje za šlag
1,50
šalica
Pekan orasi
0,25
šalica
Karamel umak
2
žlica
Postupak
Stavi krem sir u posudu samostojećeg miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Ostavi na sobnoj temperaturi dok ne omekša, otprilike 45 minuta.
Obloži kalup za pečenje veličine 20x20 cm s 2 lista papira za pečenje, postavljajući ih okomito jedan na drugi tako da krajevi papira vise oko 5 cm izvan sve 4 strane kalupa.
Rastopi maslac u malom loncu na srednjoj vatri. Ostavi da se malo ohladi.
Razlomi graham krekere na grube komade i stavi ih u multipraktik s nastavkom za sjeckanje. Dodaj 2 žlice kristal šećera i 1/4 žličice soli. Melji dok krekeri ne postanu teksture pijeska, otprilike 15 sekundi. Dodaj rastopljeni maslac i miksaj da se sve sjedini, potrebno je 6-8 kratkih (jednosekundnih) pulsiranja.
Premjesti smjesu u kalup za pečenje. Koristi dno mjerne čaše ili prste da utisneš mrvice u ravnomjeran sloj, pazeći da dosegneš rubove i ispuniš kutove. Stavi u hladnjak dok pripremaš nadjev.
Dodaj 1/4 šalice šećera u prahu, 1 žličicu ekstrakta vanilije i preostalu 1/4 žličice soli u krem sir. Miješaj nastavkom za miješanje na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i vrlo pahuljasta, otprilike 3 minute.
Stavi 1 i 1/2 šalice hladnog vrhnja za šlag i preostalu 1/4 šalice šećera u prahu u drugu veliku zdjelu. Ako koristiš samostojeći mikser, premjesti smjesu od krem sira u veliku zdjelu. Operi i osuši posudu te je koristi za tučenje vrhnja. Istuci šlag nastavkom za miješanje na velikoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 2-4 minute.
Premjesti 1 šalicu tučenog vrhnja u smjesu od krem sira i nježno promiješaj fleksibilnom lopaticom dok se ne sjedini. Pokrij preostalo tučeno vrhnje i stavi u hladnjak do trenutka kada ćeš ga koristiti.
Stavi kremu od sira u kalup za pečenje i ravnomjerno je rasporedi. Žlicom rasporedi nadjev od jabuka preko sloja kreme od sira i izravnaj u ravnomjeran sloj.
Žlicom rasporedi preostalo tučeno vrhnje preko sloja jabuka i poravnaj. Pokrij i stavi u hladnjak najmanje 1 sat ili preko noći.
Prije posluživanja, grubo nasjeckaj 1/4 šalice pekana i/ili toffee bombone.
Izvadi desert iz kalupa i premjesti ga na dasku za rezanje. Reži na 9 kvadrata, brišući nož između svakog rezanja da dobiješ čišće rezove. Prelij sa 2 žlice karamel umaka i pospi nasjeckanim pekanima i/ili toffee bombonima.
NADJEV OD JABUKA
Sastojci
Jabuka
1
kg
Sok od limuna
0,50
kom
Smeđi šećer
3
žlica
Cimet
1
žličica
Postupak
Jabuke (najbolje su kisele) oguli pa nareži na krupnije komade. Iz jabuka iscijedi vodu (zgnječi ih rukama) pa ih stavi u čistu posudu.
Pokapaj ih sokom od limuna, zatim im dodaj šećer i cimet. Dobit ćeš oko 600 grama nadjeva.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.