Recepti Desert 03. listopada 2024.

Najsočniji kolač s jabukama i karamelom koji smo probali

Desert
35 MIN
1 MIN
9
SREDNJE
Najsočniji kolač s karamelom i jabukama
foto: Pinterest
Slojevita slastica s kremastim punjenjem od jabuka, karamela i krem sira definitivno će ti olakšati (ili barem zasladiti) ovaj tužan kišni prijelaz iz ljeta u jesen

Deserti bez pečenja obično nas podsjećaju na ljetne mjesece kada izbjegavamo zagrijavati kuhinju, no to ne znači da ne možemo uživati u njima i u prijelaznim godišnjim razdobljima poput rujna ili početka listopada.

Ovaj raskošni slojeviti kolač s karamelom i jabukama, poznat pod imenima "apple lush" ili "apple yum yum", spaja najbolje karakteristike pite od jabuka i kremastog cheesecakea, ali bez potrebe za uključivanjem pećnice.

Najsočniji kolač s karamelom i jabukama | Author: azerbaijan_stockers / Freepik Nadjev od jabuka lako je pripremiti foto: azerbaijan_stockers / Freepik

Savršen kolač za bablje ljeto

Savršen za bablje ljeto kada još uživamo u blagom vremenu, ali počinjemo čeznuti za okusima jeseni, ovaj desert donosi slojeve slatkog krem sira, začinjenih jabuka, šlaga i bogatog preljeva od karamela. Graham krekeri su idealna hrskava podlogu koja se savršeno slaže s kremastim slojevima iznad.

Ovaj desert možeš pripremiti unaprijed, a prije posluživanja ga samo ukrasi preljevom, nasjeckanim tostiranim orasima i komadićima toffee bombona, stvarajući savršen jesenski desert koji će svi obožavati.

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač s jabukama i karamelom
35 MIN
pripreme
1 MIN
kuhanja
9
porcija
SREDNJE
KOLAČ
Sastojci
  • Krem sir 240 g
  • Maslac 125 g
  • Graham krekeri 12 kom
  • Šećer 2 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Šećer u prahu 0,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Vrhnje za šlag 1,50 šalica
  • Pekan orasi 0,25 šalica
  • Karamel umak 2 žlica
Postupak
  1. Stavi krem sir u posudu samostojećeg miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Ostavi na sobnoj temperaturi dok ne omekša, otprilike 45 minuta.

    Obloži kalup za pečenje veličine 20x20 cm s 2 lista papira za pečenje, postavljajući ih okomito jedan na drugi tako da krajevi papira vise oko 5 cm izvan sve 4 strane kalupa.


  2. Rastopi maslac u malom loncu na srednjoj vatri. Ostavi da se malo ohladi.


  3. Razlomi graham krekere na grube komade i stavi ih u multipraktik s nastavkom za sjeckanje. Dodaj 2 žlice kristal šećera i 1/4 žličice soli. Melji dok krekeri ne postanu teksture pijeska, otprilike 15 sekundi. Dodaj rastopljeni maslac i miksaj da se sve sjedini, potrebno je 6-8 kratkih (jednosekundnih) pulsiranja.


  4. Premjesti smjesu u kalup za pečenje. Koristi dno mjerne čaše ili prste da utisneš mrvice u ravnomjeran sloj, pazeći da dosegneš rubove i ispuniš kutove. Stavi u hladnjak dok pripremaš nadjev.


  5. Dodaj 1/4 šalice šećera u prahu, 1 žličicu ekstrakta vanilije i preostalu 1/4 žličice soli u krem sir. Miješaj nastavkom za miješanje na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i vrlo pahuljasta, otprilike 3 minute.


  6. Stavi 1 i 1/2 šalice hladnog vrhnja za šlag i preostalu 1/4 šalice šećera u prahu u drugu veliku zdjelu. Ako koristiš samostojeći mikser, premjesti smjesu od krem sira u veliku zdjelu. Operi i osuši posudu te je koristi za tučenje vrhnja. Istuci šlag nastavkom za miješanje na velikoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 2-4 minute.


  7. Premjesti 1 šalicu tučenog vrhnja u smjesu od krem sira i nježno promiješaj fleksibilnom lopaticom dok se ne sjedini. Pokrij preostalo tučeno vrhnje i stavi u hladnjak do trenutka kada ćeš ga koristiti.


  8. Stavi kremu od sira u kalup za pečenje i ravnomjerno je rasporedi. Žlicom rasporedi nadjev od jabuka preko sloja kreme od sira i izravnaj u ravnomjeran sloj.


  9. Žlicom rasporedi preostalo tučeno vrhnje preko sloja jabuka i poravnaj. Pokrij i stavi u hladnjak najmanje 1 sat ili preko noći.


  10. Prije posluživanja, grubo nasjeckaj 1/4 šalice pekana i/ili toffee bombone.

    Izvadi desert iz kalupa i premjesti ga na dasku za rezanje. Reži na 9 kvadrata, brišući nož između svakog rezanja da dobiješ čišće rezove. Prelij sa 2 žlice karamel umaka i pospi nasjeckanim pekanima i/ili toffee bombonima.


NADJEV OD JABUKA
Sastojci
  • Jabuka 1 kg
  • Sok od limuna 0,50 kom
  • Smeđi šećer 3 žlica
  • Cimet 1 žličica
Postupak
  1. Jabuke (najbolje su kisele) oguli pa nareži na krupnije komade. Iz jabuka iscijedi vodu (zgnječi ih rukama) pa ih stavi u čistu posudu.

    Pokapaj ih sokom od limuna, zatim im dodaj šećer i cimet. Dobit ćeš oko 600 grama nadjeva.


Voliš jabuke? Za tebe imamo još super recepata!

jabuke desert Možda vas zanima... SLATKA JESEN Uživaj u finim pečenim jabukama Recepti Pita od jabuka Možda vas zanima... PITA OD JABUKA Poslastica koja nestaje u trenu Kolumne kolač od jabuka Možda vas zanima... RECEPT DANA: Kolač od jabuka gotov za 10 minuta! Recepti Kolač s medom i karameliziranim jabukama Možda vas zanima... Kolač s medom i karameliziranim jabukama Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:18 03. Listopad 2024.

    Fin kolac