Recepti Desert 23. rujna 2024.

SLATKA JESEN Uživaj u finim pečenim jabukama

Desert
15 MIN
45 MIN
4
JEDNOSTAVNO
jabuke desert
Rascvjetane jabuke
foto: @loansby_mal Instagram
Jesen je savršeno vrijeme za ovaj desert koji će ti promijeniti pogled na jabuke. Uživaj u savršenom spoju voća, karamela i sladoleda!

Jučer nam je stigla jesen, a u duhu jednostavnih i zdravih recepata, predstavljamo ti "rascvjetane jabuke" – sočne pečene jabuke koje izgledom podsjećaju na cvijet, a okusom na najfiniji desert.

Ovaj recept je savršena kombinacija prirodne slatkoće jabuka, mirisnog cimeta i bogatog preljeva od karamela. Naravno, kugla sladoleda od vanilije se podrazumijeva!

Možda vas zanima... Starinski recept za punjene pečene jabuke Recepti

Ukusni jesenski vitamini

Jabuke su riznica vitamina i vlakana, a uz to su i izuzetno prilagodljive u kulinarstvu. Bogate su vlaknima i vitaminom C, a kada ih kombiniraš s cimetom, dobivaš i antioksidativni boost.

Cimet može pomoći u regulaciji šećera u krvi, a jabuke su izvrsne za probavu – pa zašto ne spojiti ugodno s korisnim? Ako želiš dodatno obogatiti ovaj desert, poigraj se dodavanjem orašastih plodova ili čak malo meda za dubinu okusa.

 | Author: Natalie Grainger/Unsplash Jabuke - odlične u brojnim desertima foto: Natalie Grainger/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Pečene jabuke s karamelom
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Maslac 4 žlica
  • Smeđi šećer 1 žlica
  • Šećer 1 žlica
  • Cimet 0,50 žličica
  • Jabuka 4 kom
  • Karamel umak 8 žlica
  • Sladoled od vanilije
  • Karamel umak
Postupak
  1.   Zagrij pećnicu na 190°C i premaži posude za pečenje srednje veličine uljem.


  2. U maloj zdjeli pomiješaj otopljeni maslac, smeđi i bijeli šećer te cimet.


  3. Odsijeci vrh svake jabuke, a zatim nožićem ukloni središnji dio s košticama. Ako ostanu komadići jezgre, odstrani ih žličicom. Zatim napravi dva kružna reza unutar jabuke. Položi jabuku na dasku za rezanje, prerezanom stranom prema dolje, i reži je poprijeko, pazeći da ne prerežeš do kraja.


  4. Stavi narezane jabuke u posudu za pečenje. Svaku jabuku napuni karamelom i premaži ih pripremljenom smjesom maslaca, šećera i cimeta. Peci jabuke dok ne omekšaju, otprilike 30 minuta.


  5. Posluži toplo s kuglicom sladoleda od vanilije i prelij umakom od karamela.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

360 kcal

18 %

MASTI

18,00 g

25 %

KOLESTEROL

0,04 g

0 %

UH

47,00 g

17 %

PROTEINI

2,00 g

4 %

Ne zaboravi, jabuke brzo oksidiraju (postaju smeđe) pa ih nakon rezanja brzo premaži maslacem ili ih poškropi limunovim sokom kako bi zadržale svježinu i boju.
@delish Bloomin’ apples > bloomin onions #PumpkinSeason #applepicking #recipesforyou ♬ original sound - delish

isprobaj i ove recepte s jesenskim voćem!

Jabuke u šlafroku Možda vas zanima... Jabuke u šlafroku - recept iz bakine bilježnice Recepti Torta caprese s kruškama Možda vas zanima... Iskoristi kruške za pripremu 5 sezonskih slastica Recepti pečeno grožđe Možda vas zanima... Ovo moraš probati: Slasno pečeno grožđe Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.