Jesen je savršeno vrijeme za ovaj desert koji će ti promijeniti pogled na jabuke. Uživaj u savršenom spoju voća, karamela i sladoleda!
Jučer nam je stigla jesen, a u duhu jednostavnih i zdravih recepata, predstavljamo ti "rascvjetane jabuke" – sočne pečene jabuke koje izgledom podsjećaju na cvijet, a okusom na najfiniji desert.
Ovaj recept je savršena kombinacija prirodne slatkoće jabuka, mirisnog cimeta i bogatog preljeva od karamela. Naravno, kugla sladoleda od vanilije se podrazumijeva!
Jabuke su riznica vitamina i vlakana, a uz to su i izuzetno prilagodljive u kulinarstvu. Bogate su vlaknima i vitaminom C, a kada ih kombiniraš s cimetom, dobivaš i antioksidativni boost.
Cimet može pomoći u regulaciji šećera u krvi, a jabuke su izvrsne za probavu – pa zašto ne spojiti ugodno s korisnim? Ako želiš dodatno obogatiti ovaj desert, poigraj se dodavanjem orašastih plodova ili čak malo meda za dubinu okusa.
Jabuke - odlične u brojnim desertima
foto: Natalie Grainger/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pečene jabuke s karamelom
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Maslac
4
žlica
Smeđi šećer
1
žlica
Šećer
1
žlica
Cimet
0,50
žličica
Jabuka
4
kom
Karamel umak
8
žlica
Sladoled od vanilije
Karamel umak
Postupak
Zagrij pećnicu na 190°C i premaži posude za pečenje srednje veličine uljem.
U maloj zdjeli pomiješaj otopljeni maslac, smeđi i bijeli šećer te cimet.
Odsijeci vrh svake jabuke, a zatim nožićem ukloni središnji dio s košticama. Ako ostanu komadići jezgre, odstrani ih žličicom. Zatim napravi dva kružna reza unutar jabuke. Položi jabuku na dasku za rezanje, prerezanom stranom prema dolje, i reži je poprijeko, pazeći da ne prerežeš do kraja.
Stavi narezane jabuke u posudu za pečenje. Svaku jabuku napuni karamelom i premaži ih pripremljenom smjesom maslaca, šećera i cimeta. Peci jabuke dok ne omekšaju, otprilike 30 minuta.
Posluži toplo s kuglicom sladoleda od vanilije i prelij umakom od karamela.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
360 kcal
18 %
MASTI
18,00 g
25 %
KOLESTEROL
0,04 g
0 %
UH
47,00 g
17 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Ne zaboravi, jabuke brzo oksidiraju (postaju smeđe) pa ih nakon rezanja brzo premaži maslacem ili ih poškropi limunovim sokom kako bi zadržale svježinu i boju.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.