gastro postao
Tursko jelo Karniyarik postalo je omiljeno diljem svijeta, a u doslovnom prijevodu znači prerezano po trbuhu, odnosno sredini
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 674
Potrebno vam je
- 4 kom patlidžan
- 0.50 l ulje suncokretovo
- 3 žlica ulje maslinovo
- 500 g puretina,mljevena
- 2 kom rajčica, crvena
- 1 kom paprika, zelena
- 1 kom čili papričica
- 1 kom luk ,crveni
- 3 dl vrhnje za kuhanje
- 1 režanj češnjak
- 2 žlica peršin, list
- sol
- čili u prahu
Priprema
- Ogulimo patlidžane uzdužno, ali samo djelomično, tako da oguljeni dio bude širok najviše dva-tri cm s gornje i donje strane - da mogu “ležati”.
- Zatim u lonac u koji mogu stati svi patlidžani odjednom ulijemo ulje za prženje, dobro ga zagrijemo i stavimo patlidžane da se prže uz povremeno okretanje. Malo će se skupiti i postati smeđi. Izvadimo na papirnati ubrus i ostavimo da se ohlade.
- U tavu sa zagrijanim maslinovim uljem stavimo luk i češnjak, kratko pržimo pa dodamo papriku i mljeveno meso. Začinimo i pirjamo da sva tekućina ispari.
- Dodamo nasjeckano meso oguljenih rajčica i pola vrhnja za kuhanje te pirjamo da se tekućina reducira i smjesa zgusne. Umiješamo peršin i čili.
- Ohlađene patlidžane zarežemo u dubinu dopola uzduž po dijelu koji smo ogulili prije prženja. Uz pomoć dviju vilica malo ih raširimo i punimo smjesom od mljevenog mesa.
- Po vrhovima patlidžana na nadjev stavimo kolutiće zelene papričice i još malo zalijemo vrhnjem. Pečemo u limu na papiru za pečenje oko deset minuta na 200°C.
Izvor "Kuhinje svijeta - Turska kuharica", 24sata