Recepti Povrće 05. rujna 2023.

Imamo genijalan recept za neodoljivi pečeni patlidžan

Povrće
10 MIN
40 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Pečeni patlidžan s umakom od mlaćenice i narom
foto: Alex Lvrs/Unsplash
Temperature su napokon malo niže i vrijeme je za paljenje pećnice i uživanje u sezonskim jelima, a jedno od njih je i ovaj pečeni patlidžan kojem ćeš teško odoljeti

Sezona patlidžana još uvijek traje pa je treba maksimalno iskoristiti. Na jelovnik moraš uvrstiti odlično vegetarijansko jelo od pečenih patlidžana s umakom od mlaćenice i jogurta te svježim narom. Bit će spremno za serviranje za 45 minuta, što ga čini idealnim kasnim ručkom tijekom radnog tjedna. 

Za ovaj recept koristi veće patlidžane

Preporučujemo kupnju većih patlidžana koji još nisu dozreli ili su u savršenom stanju, jer će prezreli biti nejestivo gorki. Nemoj im guliti koru jer je bogata nutrijentima, već ih samo dobro operi i obriši. 

Recept za pečeni patlidžan je u nastavku, isprobaj ga i javi nam svoje dojmove!

patlidžan | Author: Tijana Drndarski/Unsplash Patlidžan foto: Tijana Drndarski/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Pečeni patlidžan
10 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
PEČENI PATLIDŽANI
Sastojci
  • Patlidžan 2 kom
  • Maslinovo ulje 80 ml
  • Timijan 1 žličica
  • Nar 1 kom
  • Za'atar 1 žličica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
UMAK OD GRČKOG JOGURTA
Sastojci
  • Mlaćenica 10 žlica
  • Grčki jogurt 100 ml
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Češnjak 1 režanj
  • Sol 1 prstohvat
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. 


  2. Patlidžane operi, obriši pa ih prereži na pola po dužini. Možeš ostaviti stabljiku zbog efektnosti, ali je nemoj konzumirati. 


  3. Položi patlidžane na lim obložen papirom za pečenje tako da prerezana strana bude gornja. Tankim nožem zareži nekoliko puta svaki komad, ali ga nemoj prerezati.


  4. Patlidžane dobro premaži maslinovim uljem, posoli i popapri pa pospi listićima timijana. 


  5. Peci 40-ak minuta, dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju. Izvadi ih iz pećnice i pusti da se ohlade.


  6. Za to vrijeme nar prereži i izvadi zrnca, a zatim ih ocijedi.


  7. Pomiješaj mlaćenicu, jogurt, maslinovo ulje, malo soli i zgnječeni češnjak.


  8. Svaki patlidžan prelij pripremljenim umakom, pospi narom pa prelij s još malo maslinovog ulja. 


Isprobaj i ova divna jela s patlidžanima...

patlidžan Možda vas zanima... Od musake do parmigiane: 9 finih jela od patlidžana Recepti Okruglice Možda vas zanima... Slasni sendvič s okruglicama od patlidžana i gljiva Recepti Parmigiana Možda vas zanima... Parmigiana - okus i miris Sicilije Recepti Možda vas zanima... Baba ganoush: Recept za omiljeni namaz od patlidžana Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:06 05. Rujan 2023.

    fino