Temperature su napokon malo niže i vrijeme je za paljenje pećnice i uživanje u sezonskim jelima, a jedno od njih je i ovaj pečeni patlidžan kojem ćeš teško odoljeti
Sezona patlidžana još uvijek traje pa je treba maksimalno iskoristiti. Na jelovnik moraš uvrstiti odlično vegetarijansko jelo od pečenih patlidžana s umakom od mlaćenice i jogurta te svježim narom. Bit će spremno za serviranje za 45 minuta, što ga čini idealnim kasnim ručkom tijekom radnog tjedna.
Za ovaj recept koristi veće patlidžane
Preporučujemo kupnju većih patlidžana koji još nisu dozreli ili su u savršenom stanju, jer će prezreli biti nejestivo gorki. Nemoj im guliti koru jer je bogata nutrijentima, već ih samo dobro operi i obriši.
Recept za pečeni patlidžan je u nastavku, isprobaj ga i javi nam svoje dojmove!
Patlidžan
foto: Tijana Drndarski/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pečeni patlidžan
10 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
PEČENI PATLIDŽANI
Sastojci
Patlidžan
2
kom
Maslinovo ulje
80
ml
Timijan
1
žličica
Nar
1
kom
Za'atar
1
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
UMAK OD GRČKOG JOGURTA
Sastojci
Mlaćenica
10
žlica
Grčki jogurt
100
ml
Maslinovo ulje
2
žlica
Češnjak
1
režanj
Sol
1
prstohvat
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
Patlidžane operi, obriši pa ih prereži na pola po dužini. Možeš ostaviti stabljiku zbog efektnosti, ali je nemoj konzumirati.
Položi patlidžane na lim obložen papirom za pečenje tako da prerezana strana bude gornja. Tankim nožem zareži nekoliko puta svaki komad, ali ga nemoj prerezati.
Patlidžane dobro premaži maslinovim uljem, posoli i popapri pa pospi listićima timijana.
Peci 40-ak minuta, dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju. Izvadi ih iz pećnice i pusti da se ohlade.
Za to vrijeme nar prereži i izvadi zrnca, a zatim ih ocijedi.
Pomiješaj mlaćenicu, jogurt, maslinovo ulje, malo soli i zgnječeni češnjak.
Svaki patlidžan prelij pripremljenim umakom, pospi narom pa prelij s još malo maslinovog ulja.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.