Parmigiana je tradicionalno talijansko jelo s patlidžanima. Postoji više načina pripreme ovog svjetski poznatog jela, ovisno iz kojeg dijela Italije dolazi recept. Iako postoji više verzija, većina će se složiti da je najbolja parmigiana s juga Italije, sa Sicilije.
Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog ukusnog složenca. Parmigiana se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Zapravo se radi o vegetarijanskom jelu, ali ju možete i uz različite vrste mesa ili ribe. U nekim verzijama ovog jela koristi se mozzarella dok će se u većini recepata naći parmezan.
Donosimo vam recept kako pripremiti parmigianu s obje vrste sira. Iako je potrebno odvojiti vrijeme za pripremu, sigurno ćete biti jako zadovoljni s fantastičnim okusima koje ovo jelo pruža.
Sastojci:
Umak
- 450 g pelata
- 3 režnja češnjaka, usitniti
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/4 šalice crvenog vina
- 1/2 žličice šećera
- 1/2 žličice soli
- 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka
Patlidžani
- 800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
- 1/4 šalice maslinovog ulja + 1 žličica
- sol
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice oraha
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- 3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice
Priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak.
- Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
- Pećnicu zagrijte na 230°C.
- Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik).
- Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane.
- Pecite po 15 minuta sa svake strane dok posmeđe.
- Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice.
- Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte s umakom i pospite s polovicom količine mozzarelle i parmezana.
- Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira.
- Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospite po površini.
- Pecite 20-25 minuta te ohladite 15-ak minuta prije serviranja.
Dobar tek!