Recepti 28233 prikaza 14. kolovoza 2019.

Parmigiana - okus i miris Sicilije

Parmigiana
Thinkstock

Powered by:

Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog sjajnog složenca!

Parmigiana je tradicionalno talijansko jelo s patlidžanima. Postoji više načina pripreme ovog svjetski poznatog jela, ovisno iz kojeg dijela Italije dolazi recept. Iako postoji više verzija, većina će se složiti da je najbolja parmigiana s juga Italije, sa Sicilije

Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog ukusnog složenca. Parmigiana se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Zapravo se radi o vegetarijanskom jelu, ali ju možete i uz različite vrste mesa ili ribe. U nekim verzijama ovog jela koristi se mozzarella dok će se u većini recepata naći parmezan

 

Musaka od patlidžana Možda vas zanima... Povrtni užitak: Musaka od patlidžana Recepti

 

Možda vas zanima... Pohani patlidžani punjeni šunkom i sirom Špajza


Donosimo vam recept kako pripremiti parmigianu s obje vrste sira. Iako je potrebno odvojiti vrijeme za pripremu, sigurno ćete biti jako zadovoljni s fantastičnim okusima koje ovo jelo pruža.

Sastojci:

Umak

  • 450 g pelata
  • 3 režnja češnjaka, usitniti
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/4 šalice crvenog vina
  • 1/2 žličice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka

Patlidžani

  • 800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja + 1 žličica
  • sol
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice oraha
  • 1/2  šalice naribanog parmezana
  • 3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice

Priprema:

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak.
  2. Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
  3. Pećnicu zagrijte na 230°C.
  4. Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik).
  5. Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane.
  6. Pecite po 15 minuta sa svake strane dok posmeđe.
  7. Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice.
  8. Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte s umakom i pospite s polovicom količine mozzarelle i parmezana.
  9. Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira.
  10. Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospite po površini.
  11. Pecite 20-25 minuta te ohladite 15-ak minuta prije serviranja. 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.