Recepti 23242 prikaza 03. rujna 2017.

Povrtni užitak: Musaka od patlidžana

Musaka od patlidžana
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao i u drugim zemljama pod kulinarskim balkansko-orijentalnim utjecajima, musaka je karakteristično jelo makedonskog podneblja. Pa ako želite jesti poput Makedonaca...

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 375

Patlidžani | Author: Thinkstock Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 1000 g patlidžana
  • 400 g mljevenog mesa
  • 4 žlica suncokretova ulja
  • 1 luk
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 rajčice
  • 2 paprike
  • sol
  • svježe mljeveni papar
Možda vas zanima... Bezmesne "mesne" okruglice od patlidžana i slanutka Kolumne

 

Priprema:

  1. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Luk popržimo na ugrijanom ulju pa dodamo mljeveno meso i papar. Pirjamo uz povremeno dolijevanje vode, dok meso ne omekša. Na kraju umiješamo češnjak.
  2. Dok se meso pirja, ogulimo patlidžane, narežemo na ploške debele 0,5 cm, posolimo i ostavimo da odstoje oko 15 minuta. Potom ih osušimo na upijajućem papiru i ispržimo na ulju.
  3. Rajčice ogulimo, očistimo od sjemenki i narežemo na kocke, a jednu na kolutove.
  4. Očišćenu papriku također narežemo na kocke i pomiješamo s rajčicom.
  5. U vatrostalnu zdjelu slažemo red patlidžana pa na njih rasporedimo pola količine pirjanog mesa, potom posložimo red rajčice i paprike. Sve prekrijemo mesom, a na vrh složimo preostale patlidžane i rajčice naizmjence.
  6. Tako složenu musaku prelijemo s 2 dcl vruće vode i pečemo na temperaturi od 220 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.
Možda vas zanima... Patlidžan - voli meso, povrće i brzu pripremu Špajza

 

Uživajte!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • ShoePac 14:27 16. Kolovoz 2017.

    karakteristično jelo makedonskog podneblja??? musaka je grcko jelo i original je sa patlidzanom! sve ostalo su varijante.