Špajza 28. srpnja 2023.

Zašto su patlidžani zdravi i kako ih zavoljeti?

Patlidžani
Osim što je ukusan, patlidžan donosi i brojne zdravstvene benefite foto: Zen Chung/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusno spremljeno jelo od patlidžana zadovoljit će tvoju glad, ali i pomoći ti da se osjećaš zdravije. Imamo i odličan recept za one kojima patlidžan i nije najbolji prijatelj

Oko patlidžana se često lome koplja – ili ih volimo ili ih mrzimo. Velika razlika u teksturi bi mogla biti uzrok: unutrašnjost patlidžana je mekana, dok je kora skliska i tvrđa pod zubima. A možda oni koji nisu ljubitelji patlidžana jednostavno još nisu probali dobro pripremljeno jelo od patlidžana.

Ako trenutno nisi veliki obožavatelj patlidžana, možda bi im se ipak mogla pružiti još jedna prilika jer su izuzetno zdravi. Evo koje sve prednosti ti donosi češće konzumiranje patlidžana.

 | Author: Lucian Alexe/Unsplash U patlidžanima ćeš pronaći znatnu dozu topivih vlakana foto: Lucian Alexe/Unsplash

 

Patlidžan Možda vas zanima... Ljubičasti car: 8 omiljenih recepata s patlidžanom Špajza

 

Patlidžani sadrže polifenole

Patlidžani sadrže i dvije vrste polifenola: antocijanine (uglavnom u kori) i klorogensku kiselinu (koja se uglavnom nalazi u pulpi). I antocijanini i klorogenska kiselina djeluju poput antioksidansa u tvom tijelu.

Antioksidansi pomažu tvom tijelu da se riješi tvari koje se nazivaju reaktivne vrste kisika. Kad su razine tih vrsta kisika u tvom tijelu previsoke, to dovodi do stvaranja upala, raspada stanica, slabljenja imunološkog sustava... Upravo antocijanini i klorogenska kiselina pomažu spriječiti takav razvoj situacije.

Patlidžani su bogati kalijem

Patlidžani su odličan izvor kalija, esencijalnog minerala koji pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. Prehrana bogata kalijem pomaže u opuštanju krvnih žila, što snižava krvni tlak. Kad kalij iz hrane uđe u tvoj krvotok, tvoji bubrezi uspješnije uklanjaju natrij iz krvi, što snižava krvni tlak.

S druge strane, ako imaš problema s funkcijom bubrega ili uzimaš lijekove koji utječu na to kako tijelo podnosi kalij, važno je konzultirati se s liječnikom oko zdrave dnevne doze kalija.

 | Author: Rachel Claire/Pexels Ovi ljubičasti plodovi jednako su ukusni i s roštilja i iz pećnice foto: Rachel Claire/Pexels

Patlidžani pomažu u razgradnji ugljikohidrata

Patlidžani su vrlo dobar izvor mangana, koji pomaže u metabolizmu ugljikohidrata i masti. Ovaj proces tvoj organizam koristi za razgradnju komponenti hrane, poput ugljikohidrata i masti, kako bi ih koristio kao energiju.

Tijelo koristi mangan za proizvodnju enzima koji razgrađuju ugljikohidrate i masti u manje, iskoristive komponente. Ovaj manje poznati mineral također igra ulogu u proizvodnji antioksidansa za sprječavanje visokih razina reaktivnih vrsta kisika u tijelu.

Sad kad znaš koliko je patlidžan blagotvoran po tvoje zdravlje, vrijeme je da pripremiš slasno jelo u kojem ovaj ljubičasti pozitivac igra glavnu ulogu!

@damla.alat Kein Kommentar meine Lieben! Einfach nachmachen ❤️👌🏼#viral #parmigiana #fyp #fypシ #tiktoktrend #foryou #foryoupage #asmr #5minutenrezepte #cooking #germanblogger ♬ Originalton - Damla

Patlidžani za razmažene...

Baba ganoush (ili baba ganouj) bogat je i kremast umak, odnosno namaz od patlidžana, koji se tradicionalno spravlja miješanjem pečenih patlidžana i tahini paste s češnjakom, citrusima i začinima. Doslovno značenje izraza baba ganoush "razmaženi tata", što se odnosi na činjenicu da kad ga jedeš, jednostavno si ne možeš pomoći a da se ne osjećaš pomalo razmaženo!

 

 | Author: Vicky Ng/Unsplash U baba ganoushu možeš uživati uz meso i ribu ili ga koristiti kao dip ili namaz foto: Vicky Ng/Unsplash

Baba ganoush

Sastojci:

  • 3 manja patlidžana
  • 3 žličice maslinovog ulja
  • 3 žlice tahini paste (od sezama i maslinova ulja)
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žličice limunova soka
  • 1/2 šalice jogurta grčkog tipa (opcija)
  • 1 žličica sjeckanog peršina
  • malo soli i papra

 

Možda vas zanima... Pozdrav ljetu uz odličan složenac s patlidžanima Kolumne

 

Postupak:

  1. Oprane patlidžane stavi na rešetke na 220oC zagrijane pećnice. Prije pečenja im viljuškom probuši na više mjesta koru, a na dno pećnice postavi lim u koji će otjecati sok iz patlidžana tijekom pečenja.
  2. Peci ih 60 minuta, dok pulpa ne postane sasvim mekana. Tijekom pečenja ih nekoliko puta okreni da se što ravnomjernije ispeku.
  3. Pečene patlidžane izvadi iz pećnice, pa im oguli koru kad se malo ohlade. Pulpu stavi u blender, zajedno s tahini pastom, češnjakom, limunovim sokom, maslinovim uljem i jogurtom grčkog tipa (jogurt je opcija). Začini po želji.
  4. Dobiveni umak prebaci u zdjelicu, ukrasi po želji (možeš dodati sjeckani peršin ili čak šipak) i posluži.

Isprobaj i ove recepte s patlidžanima...

 

Možda vas zanima... Odlična slana pita s patlidžanom i pestom Kolumne Možda vas zanima... Imaš viška patlidžana? Donosimo tri ukusna i brza recepta... Recepti Možda vas zanima... Tart od patlidžana, fete i limuna - lagan i nevjerojatno ukusan Recepti Možda vas zanima... Musaka s patlidžanom - ljetni klasik koji obožavamo Recepti Rolice od tikvica Možda vas zanima... Lagano, a slasno: zapečene rolice od tikvica i patlidžana Recepti Patlidžani Možda vas zanima... 3 brza recepta od patlidžana koje će zavoljeti i skeptici Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.