Kolumne 27. ožujka 2020.

Odlična slana pita s patlidžanom i pestom

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
U sveopćoj ludnici koja je početkom mjeseca vladala po trgovinama, u jednom navratu je patlidžan bio jedina stvar koju sam pronašla na odjelu voća i povrća. Ne znajući što da pripremim, krenula sam s tijestom i pretražujući hladnjak došla do ideje. Ispalo je i više nego dobro.

Napravila sam prhko tijesto od integralnog pšeničnog brašna s dodatkom začina. To sam premazala jednim jako ukusnim pestom i nadopunila ploškama patlidžana. Od ove količine sastojaka sam radila dvije male pite, no vi možete napraviti jednu veću ako vam je tako draže. 

Pitu možete poslužiti uz gusti jogurt. Ja ga nisam imala, ali mislim da bi vrlo dobro odgovarao intenzivnom okusu pesta i patlidžana.

 

Možda vas zanima... Tjestenina s kozicama - odličan ručak ili večera Kolumne

 

Druge recepte i inspiraciju potraži na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Sastojci za tijesto:

  • 250 grama integralnog pšeničnog brašna
  • 120 grama maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice vode
  • prstohvat soli
  • 1-2 žličice Harissa suhe mješavine začina

Umijesite prhko tijesto, umotajte u prozirnu foliju i ostavite ga minimalno pola sata u hladnjaku.

 

Možda vas zanima... Aromatizirana palenta sa sušenim rajčicama Kolumne

 

Sastojci za pesto:

  • 5 žlica razmrvljenog feta sira
  • 5-6 crnih maslina
  • nekoliko sušenih rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 slana inćuna
  • 1 žlica kapara

Sve sastojke usitnite i dobro pomiješajte.

 

Cannelloni sa špinatom i ricottom Možda vas zanima... ZAPEČENA DIVOTA Cannelloni sa špinatom i ricottom Recepti

 

Ostali sastojci:

  • 1 patlidžan
  • 1 manji ljubičasti luk
  • gustin
  • malo sušenog bosiljka
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

 

Možda vas zanima... Ne može brže: Tjestenina s povrćem iz pećnice Kolumne

 
Priprema: 

  1. Patlidžan narežite na ploške, posložite na papirnati ubrus i posolite da ispusti vlagu i gorčinu.
  2. Kad je dovoljno odstajao, isperite ga i posložite na čisti papirnati ubrus. Dobro pobrišite višak tekućine. Budući da je pesto poprilično slan, nije poželjno da i patlidžani budu.
  3. Luk narežite na kolute. Pomiješajte luk i patlidžan te ih dodatno začinite paprom i bosiljkom. Dodajte malo maslinovog ulja i izmiješajte.
  4. Tijesto prepolovite ili koristite sve ako želite jednu veću pitu.
  5. Tanko ga izvaljajte na masnom papiru. Pospite s malo gustina jer će patlidžan ispustiti vodu prilikom pečenja. Tako ćete spriječiti da tijesto bude gnjecavo.
  6. Premažite pestom vodeći računa da rubovi tijesta ostanu čisti jer ćete ih na kraju prebaciti preko nadjeva.
  7. Posložite patlidžan i luk preko pesta.
  8. Prebacite rubove tijesta preko nadjeva.
  9. Pecite otprilike 40 minuta na 180°C.

Uživajte!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.