Danas vam donosim 10-minutni ručak s jednim od mojih omiljenih sastojaka. Sušene rajčice sa sobom nose osjećaj ljeta i južnih krajeva. Intenzivne okusom, dodatno su obogaćene aromom češnjaka, ružmarina i maslinovog ulja u kojem leže.
Predlažem vam da se prepustite mediteranskom osjećaju i ljetnom stanju uma. Zaboravite na datum jer po ovom kalendaru ljeto na tvoj tanjur stiže za 10, najviše 15 minuta.
Palentu je uvijek poželjno obogatiti na način da joj dodaš začinsko bilje po želji te ju učiniš kremastijom dodajući joj maslac i/ili sir. Također je možeš kuhati u temeljcu, mlijeku ili kombinaciji vode i mlijeka. Opcija je zaista mnogo.
Omjer kukuruzne krupice i tekućine bi bio 1:4 ako želiš gušću i čvršću palentu. Ako ti je draža rjeđa palenta, koristi omjer 1:6.
foto: Sweet 'n' Salty by Matea
Ne gasi ekran dok kuham
Palenta aromatiziraa sušenim rajčicama
8 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kukuruzna krupica
100
g
Sušena rajčica
100
g
Češnjak
3
režanj
Parmezan
3
žlica
Maslac
2
žlica
Maslinovo ulje
Ružmarin
Majčina dušica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Sušene rajčice sitno nasjeckati.
Nasjeckati češnjak i zagrijati ga na maslinovom ulju. Poželjno je iskoristiti aromatizirano ulje iz staklenke u kojoj su bile rajčice. Tako ćeš dobiti intenzivniji okus.
Češnjaku dodaj usitnjene sušene rajčice i sve skupa kuhaj 2-3 minute na laganoj vatri.
Zagrij vodu za palentu. Dodaj joj sol, papar, majčinu dušicu ili/i nasitno nasjeckani ružmarin. Kad voda proključa, postupno sipaj kukuruznu krupicu stalno miješajući pjenjačom. Ako koristiš instant krupicu poput mene, dovoljno je svega 2 minute da se skuha.
Kad ugasiš vatru, dodae maslac i svježe naribani parmezan te sve skupa dobro promiješaj.
Palentu posluži vruću, s umakom od sušenih rajčica na vrhu. Dobar tek!