Kolumne 19. lipnja 2020.

Za ručak: Brancin sa slanutkom i rajčicama

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
I ptice na grani već znaju da Hrvati jedu premalo ribe. Što je poprilično paradoksalno s obzirom na širok izbor vrsta i količina koje su nam na raspolaganju. Od male, skromne i nutritivno izrazito bogate plave ribe pa sve do velikih primjeraka bijele, često puta cjenjenije ribe.

Iako je za mene osobno srdela bila i ostala kraljica morskih dubina. No ukusi su tu da bi se razlikovali. Vodeći računa o ovom gore spomenutom paradoksalnom podatku, u posljednje vrijeme pokušavam na svoj jelovnik uvrstiti što više ribe.

Jedna stvar me je uvijek u određenoj mjeri suzdržavala u češćoj pripremi ribe, a to je miris poslije kuhanja koji satima ostaje poprilično intenzivan. No čekajte, slijedi jedan fantastičan podatak. Otkrila sam savršen trik da se riješim i te jedine preostale prepreke. Nakon što ste pripremili ribu, sve što vam treba je nekoliko decilitara vode i dvije tri žlice alkoholnog octa. To dvoje stavite da proključa, kuhajte desetak minuta i pozdravite se s neugodnim mirisom. Pa vi sad recite da vam s ovim nisam uljepšala dan?!

Danas je na meniju brancin iliti lubin, prava delicija za sve ljubitelje ribe. Ja sam poželjela malo dodatne zabave pa sam ga filetirala. Ako vam taj dio ne zvuči zabavno kao meni, slobodno pecite u komadu.

 

Možda vas zanima... Najukusnija krem juha od celera gotova za pola sata! Kolumne

 

Druge recepte možeš potražiti na Instagram profilu Sweet 'n' Salty.

 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Potrebni sastojci za dvije osobe:

  • 2 srednje velika brancina
  • 2 mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 7-8 cherry rajčica
  • 400 grama kuhanog slanutka
  • 2 kockice maslaca
  • maslinovo ulje
  • sjeckani peršin
  • sol, papar

 

Možda vas zanima... Cannelloni sa špinatom i ricottom za prste polizati Kolumne

 

Priprema:

  1. Ako ćete filetirati ribu, to vam je prvi korak. Posolite i popaprite.
  2. Nasjeckajte mladi luk i češnjak. Najprije dinstajte luk na laganoj vatri pa pred kraj dodajte češnjak. Dodajte prepolovljene cherry rajčice i malo pojačajte temperaturu. Nakon minutu, dvije ubacite procijeđeni slanutak i kuhajte par minuta. Po potrebi dodajte malo vode od slanutka. Posolite i popaprite, umiješajte nasjeckani peršin i skinite s vatre.
  3. U drugoj tavi dobroj zagrijte kockicu maslaca i malo maslinovog ulja. Filete okrenite kožom prema dolje i kratko ih držite prstima s gornje strane kako se koža ne bi uvila u doticaju s vrućim uljem. Na ovaj način dobivate lijepe i ravne filete ribe, a masnoća mora biti dobro zagrijana kako bi postigli hrskavu kožicu.
  4. Ribu pecite većinu vremena na strani kože, tek nekoliko sekundi na drugoj strani. Kad po boji prepoznate da je vrijeme za okretanje (nakon svega nekoliko minuta, ovisi o veličini ribe) ubacite kockicu maslaca, okrenite ribu i polijevajte pjenicom od maslaca.
  5. Nikako nemojte prepeći ribu. Meso treba ostati mekano i sjajno te se raspadati na dodir vilice, dok je koža istovremeno hrskava.

Slanutak i rajčice servirajte kao podlogu, a file ribe ide na vrh. Dodajte još kapljicu, dvije maslinovog ulja i imate pred sobom jedan vrhunski obrok. Dobar tek!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.