Recepti Povrće 15. kolovoza 2024.

LJETNI KLASIK Musaka od patlidžana

Povrće
35 MIN
50 MIN
6
SREDNJE
Musaka
Musaka od patlidžana
foto: Guliver/Shutterstock
Musaka od patlidžana odlično je jelo u kojem će uživati svi, čak i oni koji nisu preveliki ljubitelji patlidžana

Ovaj jednostavan recept - musaka s patlidžanom brzo se priprema i čini ukusan obrok, nevezano je li riječ o ručku ili večeri. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i autentičnih okusa.

Ako nakon ručka ostane dio musake, stavi ju u zatvorenu posudu pa u hladnjak, gdje može stajati dan ili dva. Osim toga, možeš ju i zamrznuti i tako čuvati do 3 mjeseca. Dakle, osim što je fino i zdravo jelo, ova musaka veoma je zahvalna i kada je u pitanju njeno čuvanje. U slast!

Ne gasi ekran dok kuham

Musaka od patlidžana
35 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Patlidžan 2 kom
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 1 režanj
  • Mljeveno meso - Junetina 450 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Pasata od rajčice 400 g
  • Povrtni temeljac 100 ml
  • Maslac 2 žlica
  • Brašno 2 žlica
  • Mlijeko 300 ml
  • Parmezan 25 g
  • Muškatni oraščić 1 prstohvat
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.


  2. Kriške patlidžana debljine cca 1/2 cm stavi na papirnate ručnike, lagano ih pospi solju i ostavi sa strane 30 minuta. Zatim ih stavi u lim za pečenje i prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta. Kada dođeš na pola vremena, preokreni ih.


    patlidžan



  3. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj luk, češnjak i mljeveno meso. Začini solju i paprom te ostalim začinima po želji. Kuhaj, miješajući drvenom žlicom dok meso ne porumeni, otprilike osam minuta.

    Iscijedi višak tekućine iz mesa pa dodaj rajčicu i povrće po želji i na laganoj vatri pirjaj, oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne.


  4. Za bešamel umak, rastopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Umuti u njega brašno i pričekaj dok ne proključa. Drži na niskoj vatri i postepeno ulij toplo mlijeko, miješajući stalno dok se ne zgusne. Dodaj parmezan i promiješaj sve da se sjedini.


  5. U namašćeni lim za pečenje poslaži trećinu patlidžana. Zatim ga prekrij polovicom smjese od mesa i rajčice. Zatim dodaj još jedan sloj patlidžana, nakon čega slijedi preostala smjesa rajčice i mesa.

    Pokrij preostalim kriškama patlidžana, a po vrhu prelij bešamel umak i pospi naribanim sirom i muškatnim oraščićem.


    musaka



  6. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne poprimi zlaćanu boju. Ostavi da se odstoji barem 10-15 minuta prije rezanja i posluživanja


Imamo još recepata za musaku, od klasične do malo drugačije...

Musaka Možda vas zanima... Tradicionalna grčka musaka popravlja raspoloženje Recepti Musaka od tikvica Možda vas zanima... Nema dalje: Musaka od tikvica i patlidžana Recepti Možda vas zanima... Musaku s ovim sastojkom - još niste probali! Recepti musaka od punjenih gljiva Možda vas zanima... Musaka od punjenih gljiva Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.