Musaka od patlidžana odlično je jelo u kojem će uživati svi, čak i oni koji nisu preveliki ljubitelji patlidžana
Ovaj jednostavan recept - musaka s patlidžanom brzo se priprema i čini ukusan obrok, nevezano je li riječ o ručku ili večeri. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i autentičnih okusa.
Ako nakon ručka ostane dio musake, stavi ju u zatvorenu posudu pa u hladnjak, gdje možestajati dan ili dva. Osim toga, možeš ju i zamrznuti i tako čuvati do 3 mjeseca.Dakle, osim što je fino i zdravo jelo, ova musaka veoma je zahvalna i kada je u pitanju njeno čuvanje. U slast!
Ne gasi ekran dok kuham
Musaka od patlidžana
35 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Patlidžan
2
kom
Maslinovo ulje
1
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
1
režanj
Mljeveno meso - Junetina
450
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Pasata od rajčice
400
g
Povrtni temeljac
100
ml
Maslac
2
žlica
Brašno
2
žlica
Mlijeko
300
ml
Parmezan
25
g
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
Kriške patlidžana debljine cca 1/2 cm stavi na papirnate ručnike, lagano ih pospi solju i ostavi sa strane 30 minuta. Zatim ih stavi u lim za pečenje i prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta. Kada dođeš na pola vremena, preokreni ih.
U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj luk, češnjak i mljeveno meso. Začini solju i paprom te ostalim začinima po želji. Kuhaj, miješajući drvenom žlicom dok meso ne porumeni, otprilike osam minuta.
Iscijedi višak tekućine iz mesa pa dodaj rajčicu i povrće po želji i na laganoj vatri pirjaj, oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Za bešamel umak, rastopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Umuti u njega brašno i pričekaj dok ne proključa. Drži na niskoj vatri i postepeno ulij toplo mlijeko, miješajući stalno dok se ne zgusne. Dodaj parmezan i promiješaj sve da se sjedini.
U namašćeni lim za pečenje poslaži trećinu patlidžana. Zatim ga prekrij polovicom smjese od mesa i rajčice. Zatim dodaj još jedan sloj patlidžana, nakon čega slijedi preostala smjesa rajčice i mesa.
Pokrij preostalim kriškama patlidžana, a po vrhu prelij bešamel umak i pospi naribanim sirom i muškatnim oraščićem.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne poprimi zlaćanu boju. Ostavi da se odstoji barem 10-15 minuta prije rezanja i posluživanja
Imamo još recepata za musaku, od klasične do malo drugačije...