Patlidžan mi je drag u Baba ganoushu, mama je znala raditi musaku s njim, a dobra je opcija i punjeni. Ima tu dozu gorčine koja je nekim ljudima odbojna, no to ga ipak čini posebnijim i zanimljivijim od tikvica. Upravo je patlidžan glavna zvijezda talijanske Parmigiane. Riječ je o vege složencu od patlidžana i parmezana za koji se vjeruje da potječe iz sjevernih regija Italije. Pripremao se i u drugim dijelovima zemlje, no svi se slažu da je riječ isključivo o talijanskom jelu.
Prve zapisane verzije ovog jela potječu iz 18. stoljeća, kada je Vincenzo Corrado u kuharici „Il cuoco galante“ objavio recept za složenac od patlidžana začinjen cimetom, svježim biljem, preliven žutanjcima i zapečen u peći. Verzija koju danas pripremamo, sa salsom od rajčice, spominje se 50-ak godina kasnije u kuharici Ippolitoa Cavalcantija, „Cucina teorico-pratica“.
Tražeći idealan recept ponovno sam pregledao masu videa u kojima talijanske none pripremaju ovo jelo te pročitao nekolicinu članaka i recepta. Ovog sam puta zaključio da stvarno nema razloga za filozofiju! Najveća mi je nedoumica bila trebam li pohati patlidžan, grilati ga ili samo poslagati sirovog. Nekako sam stekao dojam da je dobro pohati i nisam pogriješio jer je zbog toga patlidžan popio višak vode i dobio sam jedan lijep, ravnomjeran i taman sočan složenac. Druga stvar koja me brinula bila je hoću li se najesti od toga jer mi je sve skupa djelovalo kao dobar prilog uz neki kotlet. No nije mi nedostajao kotlet i ovaj mi je ljetni obrok taman sjeo.
Iskoristite i vi sezonu patlidžana i pripremite Parmigianu.
Sastojci (za dvije osobe):
- 3 srednje velika patlidžana
- 2 jaja
- brašno
- 700 ml pasirane rajčice
- maslinovo ulje
- 1 veća glavica luka
- 3-4 češnja češnjaka
- svežanj svježeg bosiljka
- 1 čajna žličica suhog origana
- 1 žlica šećera
- sol i papar
- parmezan
- mozzarella
Postupak:
- Patlidžane narežite na kolute debljine centimetra, lagano posolite i ostavite da stoje 10-ak minuta kako bi dio vode izašao iz njih, a potom ih uvaljajte u brašno i razmućeno jaje koje ste malo posolili te pržite u vrućem ulju par minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
- Dok se patlidžani prže, pripremite umak od rajčice tako da najprije na maslinovom ulju prodinstate luk na srednje jakoj vatri 10-ak minuta, a potom dodajte na listiće narezan češnjak i dinstajte još minutu, dvije. U dinstani luk i češnjak dodajte pasiranu rajčicu, origano, sol, papar i šećer te kuhajte još 20-30 minuta poklopljeno na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon što ugasite vatru, u umak umiješajte listiće grubo rezanog svježeg bosiljka.
- Parmigianu slažite tako da najprije na dno stavite malo umaka od rajčice, pa sloj po sloj patlidžana, mozzarelle i dobre količine parmezana. Slaganje završite mozzarellom i parmezanom pa pecite složenac na 190 °C otprilike 25-30 minuta.
Inspiraciju potražite i na blogu Sweety&Spicy te na pratećem Instagram profilu!