Najjednostavnije mi je definirati kebab kao meso nabodeno na štapić i pečeno iznad otvorene vatre. Döner kebab je onaj koji inače jedemo, no u Istanbulu smo probali i pileći i Adana kebab. Ovaj potonji je vrlo karakterističan za Tursku, a ime je dobio po petom najvećem gradu Turske. Riječ je o mješavini junetine i janjetine u omjeru 60:40 te loja koji se dodaje u omjeru 25% na ukupnu količinu. Iskreno, malo mi je bio preintenzivan okus tog loja i, iako je kebab bio sočan i dobro začinjen, malo je pokvario dojam. Očito se treba naviknuti na taj okus.
Prošli sam vikend odlučio napraviti svoju verziju Adana kebaba. Navedeni omjer je načelno pravilo, no Turci rade ovaj kebab i u drugim verzijama pa sam si dao za pravo koristiti samo junetinu. Najveći problem mi je bilo što nemam adekvatnu metalnu šipku za kebab no snašao sam se i iskoristio nekoliko drvenih štapića. Naravno, idealno bi bilo da imate štapić koji je plosnat no i ovo je poslužilo svrsi. Vrlo je bitno da kebab ne pečete direktno na tavi; možete i jako dobro zagrijati tavicu od lijevanog željeza i iznad nje staviti vaše kebabe da se polako peku.
Uz to poslužio sam i Lavash bread, a to je tradicionalni armenski/turski beskvasni kruh koji izgleda kao tortilja. Turci jako vole peršin i luk, pa sam napravio i tradicionalan prilog koji se pomiješa sa sumakom. Riječ je o orijentalnom začinu, odnosno plodu koji raste iz grmovite biljke, a koji sigurno možete pronaći u trgovinama sa začinima. Potrudite se nabaviti ga jer ima poseban okus koji je baš karakterističan za Tursku i neizostavan u njihovoj kuhinji.
Sastojci za četiri kebaba:
- 400 g mljevene junetine (može i 240 g junetine, 160 g janjetine, 100 g janjećeg loja)
- ½ crvene paprika
- 1 čajna žličica mljevene slatke crvene paprike
- 1 zelena i crvena chilli papričica
- 1 češanj češnjaka
- sol
Postupak za kebab:
- Nasjeckajte na sitnu paprika, češnjak i papričice te pomiješajte sa soli i mljevenom slatkom paprikom.
- Na to dodajte meso, a potom nožem za povrće ili satarom sjeckajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu te ju ostavite u frižideru barem pola sata.
- Namočite ruku, uzmite kuglu smjese za kebab te laganim pritiskanjem oblikujte kebab na štap.
- Pecite iznad dobro zagrijane tave ili još bolje na roštilju.
Sastojci za prilog:
- 1 ljubičasti luk
- svežanj peršina
- 2 čajne žličice sumaka
- malo maslinovog ulja
- sol
Postupak za prilog:
- Luk narežite na ploškice te namočite kratko u void da ublažite okus.
- Ocijedite luk od vode, dodajte sitno sjeckani peršin i pomiješajte s ostalim sastojcima.
Sastojci za Lavash bread:
- 250 g glatkog brašna
- 200 ml vode
- sol
Postupak za Lavash bread:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto I ostavite da kratko odstoji.
- Podijelite smjesu na šest do osam kuglica. Razvaljajte kuglicu što tanje u pravokutni oblik pritom pazeći na veličinu vaše tave.
- Pecite u dobro zagrijanoj suhoj tavi dok ne dobije mrlje s obje strane.
Poslužite uz grilanu rajčicu, chilli papričice, a možete i uz kuhani bulgur ili rižu. Dobar tek!
Putopis iz Turske i inspiraciju za ručak možete pronaći na blogu Sweety&Spicy!