Posip od panko mrvica, kremasta feta i pečeni patlidžan u umaku s puno češnjaka. Ovo je, dragi gurmani, večera koja se ne zaboravlja
Po čemu ćeš pamtiti ljeto? Po super plaži i finim koktelima, najboljim tulumima, snazi da napokon kažeš ne… Pa, svima! Bravo, čestitamo i pobjedničkom nizu dodajemo ovu aromatičnu tjesteninu s fetom, patlidžanima, i češnjakom. Naoko obična ljetna večera, ali kad je izvadiš iz pećnice s onim zlatnim posipom od panka, komplimenti će pljuštati sa svih strana.
Novo službeno jelo ljeta
U ovom receptu patlidžan se peče dok ne postane zlaćan i mekan, a njegova kožica dobije divnu zemljanu aromu. Češnjak i limun daju svježinu, feta kremastu slanoću, a posip od panko mrvica savršenu hrskavost. Uz malo bosiljka i tvoju omiljenu tjesteninu, ovo jelo postaje službeno jelo ljeta.
Njegovo veličanstvo patlidžan
foto: Tijana Drndarski/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Tjetsenina s patlidžanom, fetom i češnjakom
10 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Patlidžan
700
g
Maslinovo ulje
0,50
šalica
Češnjak
4
režanj
Sušeni origano
0,50
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Chili pahuljice
1
prstohvat
Svježi bosiljak
0,30
šalica
Sok od limuna
2
žlica
Panko mrvice
0,33
šalica
Feta sir
110
g
Tjestenina
250
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 200°C. Pomiješaj patlidžane narezane na kockice, ½ šalice ulja, zdrobljeni češnjak i origano u posudi za pečenje dimenzija 23x33 cm.
Začini solju, paprom i chili pahuljicama, a zatim peci dok patlidžani ne postanu vrlo mekani i zlatni, miješajući svakih 10 minuta, oko 40 minuta.
Dok se patlidžan peče, napravi hrskavi posip. U manjoj zdjelici pomiješaj panko mrvice, 1 žlicu ulja i ¼ fete (ostatak ćeš koristiti kasnije). Ostavi sa strane.
U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu i skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju – al dente. Ocijedi i nemoj ni slučajno tjesteninu ispirati.
Kada su patlidžani pečeni, umiješaj nasjeckani bosiljak, sok od limuna i naribani češnjak. Začini po ukusu soli i paprom.
Prebaci pećnicu na funkciju grilanja. Prebaci skuhanu tjesteninu i preostalu razmrvljenu fetu u posudu za pečenje s patlidžanima i promiješaj. Pospi zalinjenim panko mrvicama i grilaj dok ne postane zlaćane boje. Na kraju pospi bosiljkom i posluži.
Ako ne voliš ljuto, slobodno preskoči chili. Ali ako voliš izazov, dodaj i žličicu harisse u limunov sok pa da vidiš čudo.