Recepti Tjestenina 25. kolovoza 2025.

Slasna tjestenina s fetom, patlidžanima i češnjakom

Tjestenina
10 MIN
55 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Aromatična tjestenina s fetom, patlidžanima i češnjakom
Aromatična tjestenina s fetom, patlidžanima i češnjakom
foto: @GialloZafferano Pinterest
Posip od panko mrvica, kremasta feta i pečeni patlidžan u umaku s puno češnjaka. Ovo je, dragi gurmani, večera koja se ne zaboravlja

Po čemu ćeš pamtiti ljeto? Po super plaži i finim koktelima, najboljim tulumima, snazi da napokon kažeš ne… Pa, svima! Bravo, čestitamo i pobjedničkom nizu dodajemo ovu aromatičnu tjesteninu s fetom, patlidžanima, i češnjakom. Naoko obična ljetna večera, ali kad je izvadiš iz pećnice s onim zlatnim posipom od panka, komplimenti će pljuštati sa svih strana.

Novo službeno jelo ljeta

U ovom receptu patlidžan se peče dok ne postane zlaćan i mekan, a njegova kožica dobije divnu zemljanu aromu. Češnjak i limun daju svježinu, feta kremastu slanoću, a posip od panko mrvica savršenu hrskavost. Uz malo bosiljka i tvoju omiljenu tjesteninu, ovo jelo postaje službeno jelo ljeta.

Aromatična tjestenina s patlidžanom, fetom i češnjakom | Author: Tijana Drndarski/Unsplash Njegovo veličanstvo patlidžan foto: Tijana Drndarski/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Tjetsenina s patlidžanom, fetom i češnjakom
10 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Patlidžan 700 g
  • Maslinovo ulje 0,50 šalica
  • Češnjak 4 režanj
  • Sušeni origano 0,50 žličica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Chili pahuljice 1 prstohvat
  • Svježi bosiljak 0,30 šalica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Panko mrvice 0,33 šalica
  • Feta sir 110 g
  • Tjestenina 250 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200°C. Pomiješaj patlidžane narezane na kockice, ½ šalice ulja, zdrobljeni češnjak i origano u posudi za pečenje dimenzija 23x33 cm.

    Začini solju, paprom i chili pahuljicama, a zatim peci dok patlidžani ne postanu vrlo mekani i zlatni, miješajući svakih 10 minuta, oko 40 minuta.


  2. Dok se patlidžan peče, napravi hrskavi posip. U manjoj zdjelici pomiješaj panko mrvice, 1 žlicu ulja i ¼ fete (ostatak ćeš koristiti kasnije). Ostavi sa strane.


  3. U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu i skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju – al dente. Ocijedi i nemoj ni slučajno tjesteninu ispirati.


  4. Kada su patlidžani pečeni, umiješaj nasjeckani bosiljak, sok od limuna i naribani češnjak. Začini po ukusu soli i paprom.


  5. Prebaci pećnicu na funkciju grilanja. Prebaci skuhanu tjesteninu i preostalu razmrvljenu fetu u posudu za pečenje s patlidžanima i promiješaj. Pospi zalinjenim panko mrvicama i grilaj dok ne postane zlaćane boje. Na kraju pospi bosiljkom i posluži.


Ako ne voliš ljuto, slobodno preskoči chili. Ali ako voliš izazov, dodaj i žličicu harisse u limunov sok pa da vidiš čudo.

Danas navijamo za patlidžan!

patlidžan Možda vas zanima... Od musake do parmigiane: 9 finih jela od patlidžana Recepti parmigiana Možda vas zanima... Najbolja parmigiana po receptu talijanskog chefa Recepti Patlidžani Možda vas zanima... Zašto su patlidžani zdravi i kako ih zavoljeti? Špajza Možda vas zanima... Jednostavan namaz od patlidžana Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.