Svinjetina s grila svima nam je posebna poslastica, a jedan od dragih komada mesa su nam kotleti koji grilanjem dobivaju poseban karamelizirani okus. Odlični su i stoga što nemaju puno masnoće, a bogati su bjelančevinama. No, bez masnoće lako se sasuše prilikom pripreme… Ili ne, ako poslušaš savjete pravih gril majstora.
1. Kupuj kvalitetno meso
Najbolje je kupiti meso koje je lagano prošarano masnoćom, no to je prava rijetkost kod svinjskih kotleta, pa brojni majstori grila spas pronalaze u marinadama.
2. Debljina je bitna
Hoćeš li kotlete grilati s kosti ili bez nje, to je na tebi. I jedno i drugo može ispasti odlično. No ono što je bitno jest da svog mesara zamoliš da ti kotlete nasiječe na debljinu između 2,5 i 4 cm, kako ne bi bili pretanki i brzo se presušili. Takvi kotleti odlično će se karamelizirati izvana, a iznutra će ostati sočni.
3. Mariniraj!
Kotlete dan prije grilanja možeš pripremiti tako da ih prvo dobro natrljaš solju i paprom sa svih strana. Možeš ih začiniti i drugim suhim začinima koji idu dobro uz svinjetinu i pustiš da odstoje u suhoj marinadi preko noći ili nekoliko sati.
Važno - kotlete treba izvaditi iz hladnjaka na vrijeme – u trenutku kad ih stavljaš na gril moraju biti sobne temperature.
4. Zlatna sredina
Kotlete peci na grilu na srednje jakoj vatri, uz jedno okretanje. Nakon što ih staviš na vatru, treba im 4-5 minuta na jednoj strani, potom ih treba okrenuti i peći još 1-2 minute ako su bez kostiju ili 4-5 minuta ako su kotleti s kostima.
5. Kad je gotovo?
Kad kotleti u najdebljem dijelu mesa dostignu temperaturu od 65 stupnjeva, tada su pečeni. Nakon što ih makneš s vatre, umotaj ih u aluminijsku foliju, i pusti da 'odmore' 5 minuta prije posluživanja.