Oporavak: Napravite finu gustu juhu od cvjetače

Thinkstock
S ovakvom toplom gustom juhom ugrijat ćete se u ovim hladnim danima koji su stigli, ali i oporaviti kalorijima prebogate dane za nama...
Vidi originalni članak

Kad poželite nešto brzo, fino i aromatično, posegnite za gustom juhom od cvjetače. Za ovu vam je juhu potrebno nekoliko sastojaka i nešto više od pola sata vremena.

Odvažite se za recept za sveprisutnom cvjetačom koja će zadovoljiti vaša nepca.

 

Naših top 5 Pet jesenskih krem juha koje ćete odmah poželjeti pripremiti

 

Potrebno vam je:

  • 1 cvjetača
  • 1 krumpir
  • 1 poriluk
  • sol
  • papar
  • 1/2 žlice maslinova ulja
  • 1 l povrtnog temeljca ili vode
  • 200 ml mlijeka
  •  

za zagrijavanje Jesenji klasik: Krem juha od tikve


Priprema:

  1. Veću glavicu cvjetače operite pa nakidajte na manje cvjetove, krumpir (također po mogućnosti malo veći) ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Poriluk nasjeckajte na tanke kolutiće i popirjajte ga na malo ulja, da malo omekša (ali ne da skroz uvene).
  2. Krumpir i cvjetaču stavite kuhati u vodu,dodajte mlijeko, posolite i popaprite.
  3. Nakon 5 minuta kuhanja izvadite nekoliko manjih cvjetova cvjetače i isperite ih s hladnom vodom (poslužit će vam za ukrašavanje juhe). Nastavite kuhati dok krumpir ne omekša.
  4. Kada je krumpir skuhan, procijedite povrće i isperite hladnom vodom, sačuvajte vodu od kuhanja!
  5. Cvjetaču i krumpir usitnite štapnim mikserom uz dodavanje vode od kuhanja dok ne dobijete glatku smjesu.
  6. Premjestite usitnjeno povrće u posudu i vratite na vatru, dodajte ostatak vode od kuhanja, ako vam je juha pregusta dodajte još malo vode. Po potrebi dodatno začinite juhu, kada je prokuhala, vratite odvojene cvjetove i dodajte poriluk, pustite da kuha još 3 minute pa poslužite.
Posjeti Gastro.hr