Recepti 02. siječnja 2019.

Oporavak: Napravite finu gustu juhu od cvjetače

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
S ovakvom toplom gustom juhom ugrijat ćete se u ovim hladnim danima koji su stigli, ali i oporaviti kalorijima prebogate dane za nama...

Kad poželite nešto brzo, fino i aromatično, posegnite za gustom juhom od cvjetače. Za ovu vam je juhu potrebno nekoliko sastojaka i nešto više od pola sata vremena.

Odvažite se za recept za sveprisutnom cvjetačom koja će zadovoljiti vaša nepca.

 

Možda vas zanima... Pet jesenskih krem juha koje ćete odmah poželjeti pripremiti Špajza

 

Potrebno vam je:

  • 1 cvjetača
  • 1 krumpir
  • 1 poriluk
  • sol
  • papar
  • 1/2 žlice maslinova ulja
  • 1 l povrtnog temeljca ili vode
  • 200 ml mlijeka
  •  
Možda vas zanima... Jesenji klasik: Krem juha od tikve Recepti


Priprema:

  1. Veću glavicu cvjetače operite pa nakidajte na manje cvjetove, krumpir (također po mogućnosti malo veći) ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Poriluk nasjeckajte na tanke kolutiće i popirjajte ga na malo ulja, da malo omekša (ali ne da skroz uvene).
  2. Krumpir i cvjetaču stavite kuhati u vodu,dodajte mlijeko, posolite i popaprite.
  3. Nakon 5 minuta kuhanja izvadite nekoliko manjih cvjetova cvjetače i isperite ih s hladnom vodom (poslužit će vam za ukrašavanje juhe). Nastavite kuhati dok krumpir ne omekša.
  4. Kada je krumpir skuhan, procijedite povrće i isperite hladnom vodom, sačuvajte vodu od kuhanja!
  5. Cvjetaču i krumpir usitnite štapnim mikserom uz dodavanje vode od kuhanja dok ne dobijete glatku smjesu.
  6. Premjestite usitnjeno povrće u posudu i vratite na vatru, dodajte ostatak vode od kuhanja, ako vam je juha pregusta dodajte još malo vode. Po potrebi dodatno začinite juhu, kada je prokuhala, vratite odvojene cvjetove i dodajte poriluk, pustite da kuha još 3 minute pa poslužite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.