gastro postao
S ovakvom toplom gustom juhom ugrijat ćete se u ovim hladnim danima koji su stigli, ali i oporaviti kalorijima prebogate dane za nama...
Kad poželite nešto brzo, fino i aromatično, posegnite za gustom juhom od cvjetače. Za ovu vam je juhu potrebno nekoliko sastojaka i nešto više od pola sata vremena.
Odvažite se za recept za sveprisutnom cvjetačom koja će zadovoljiti vaša nepca.
Potrebno vam je:
- 1 cvjetača
- 1 krumpir
- 1 poriluk
- sol
- papar
- 1/2 žlice maslinova ulja
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- 200 ml mlijeka
Priprema:
- Veću glavicu cvjetače operite pa nakidajte na manje cvjetove, krumpir (također po mogućnosti malo veći) ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Poriluk nasjeckajte na tanke kolutiće i popirjajte ga na malo ulja, da malo omekša (ali ne da skroz uvene).
- Krumpir i cvjetaču stavite kuhati u vodu,dodajte mlijeko, posolite i popaprite.
- Nakon 5 minuta kuhanja izvadite nekoliko manjih cvjetova cvjetače i isperite ih s hladnom vodom (poslužit će vam za ukrašavanje juhe). Nastavite kuhati dok krumpir ne omekša.
- Kada je krumpir skuhan, procijedite povrće i isperite hladnom vodom, sačuvajte vodu od kuhanja!
- Cvjetaču i krumpir usitnite štapnim mikserom uz dodavanje vode od kuhanja dok ne dobijete glatku smjesu.
- Premjestite usitnjeno povrće u posudu i vratite na vatru, dodajte ostatak vode od kuhanja, ako vam je juha pregusta dodajte još malo vode. Po potrebi dodatno začinite juhu, kada je prokuhala, vratite odvojene cvjetove i dodajte poriluk, pustite da kuha još 3 minute pa poslužite.