Orzotto s povrćem - idealan ljetni obrok!

Shutterstock ; Orzotto s povrćem
Dosadila su ti jela s rižom? Skuhaj orzotto - ukusan i hranjiv obrok s ječmom!
Vidi originalni članak

Orzotto je tradicionalno talijansko jelo. Naziv orzotto dobio je spajanjem talijanske riječi orzo, što znači ječam, i omiljenog jela od riže - risotta. U osnovi je riječ o ječmu pripremljenom na način klasičnog rižoto. Imaj na umu da će ti priprema orzotta oduzeti malo više vremena, budući da je ječam potrebno kuhati nešto duže no rižu. 

U receptu možeš kombinirati različito sezonsko povrće koje imaš u hladnjaku; patlidžani, tikvice i rajčice su dobra opcija. Svakako isprobaj!

Orzotto s povrćem

Sastojci:

  • 200 grama ječma
  • 750 ml pilećeg temeljca
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 1 tikvica
  • 1 šaka svježeg peršina
  • malo maslaca

 

dobar tek! Umjesto rižota skuhajte orzotto s piletinom i gljivama

 

Postupak:

  1. Na maslinovom ulju poprži sitno nasjeckan luk i češnjak te timijan.
  2. Kada luk poprimi zlatno žutu boju, u tavu dodaj ječam. Sve dobro promiješaj.
  3. Podlij bijelim vinom i dinstaj dok se tekućina ne reducira.
  4. Ulij temeljac te kuhaj sve zajedno oko 30 minuta, povremeno miješajući.
  5. Orzotto je gotov kada popije svu tekućinu.
  6. Pred kraj kuhanja dodaj tikvicu narezanu na komadiće. Posoli i popapri prema ukusu.
  7. Kada je orzotto gotov, umiješaj maslac. Posluži toplo.

 

Bogatstvo okusa Ideja za ručak: Složenac od kupusa, mesa i ječma

 

 

Posjeti Gastro.hr