gastro postao
Dosadila su ti jela s rižom? Skuhaj orzotto - ukusan i hranjiv obrok s ječmom!
Orzotto je tradicionalno talijansko jelo. Naziv orzotto dobio je spajanjem talijanske riječi orzo, što znači ječam, i omiljenog jela od riže - risotta. U osnovi je riječ o ječmu pripremljenom na način klasičnog rižoto. Imaj na umu da će ti priprema orzotta oduzeti malo više vremena, budući da je ječam potrebno kuhati nešto duže no rižu.
U receptu možeš kombinirati različito sezonsko povrće koje imaš u hladnjaku; patlidžani, tikvice i rajčice su dobra opcija. Svakako isprobaj!
Sastojci:
- 200 grama ječma
- 750 ml pilećeg temeljca
- 2 dl bijelog vina
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 grančice svježeg timijana
- 1 tikvica
- 1 šaka svježeg peršina
- malo maslaca
Priprema:
- Na maslinovom ulju poprži sitno nasjeckan luk i češnjak te timijan.
- Kada luk poprimi zlatno žutu boju, u tavu dodaj ječam. Sve dobro promiješaj.
- Podlij bijelim vinom i dinstaj dok se tekućina ne reducira.
- Ulij temeljac te kuhaj sve zajedno oko trideset minuta, povremeno miješajući.
- Orzotto je gotov kada popije svu tekućinu.
- Pred kraj kuhanja dodaj tikvicu narezanu na komadiće. Začini sa soli i paprom, po ukusu.
- Kada je orzotto gotov, umiješaj maslac. Posluži toplo.
Dobar tek!