Recepti 12. srpnja 2021.

Orzotto s povrćem idealan je ljetni obrok!

; Orzotto s povrćem foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dosadila su ti jela s rižom? Skuhaj orzotto - ukusan i hranjiv obrok s ječmom!

Orzotto je tradicionalno talijansko jelo. Naziv orzotto dobio je spajanjem talijanske riječi orzo, što znači ječam, i omiljenog jela od riže - risotta. U osnovi je riječ o ječmu pripremljenom na način klasičnog rižoto. Imaj na umu da će ti priprema orzotta oduzeti malo više vremena, budući da je ječam potrebno kuhati nešto duže no rižu. 

U receptu možeš kombinirati različito sezonsko povrće koje imaš u hladnjaku; patlidžani, tikvice i rajčice su dobra opcija. Svakako isprobaj!

Sastojci:

  • 200 grama ječma
  • 750 ml pilećeg temeljca
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 1 tikvica
  • 1 šaka svježeg peršina
  • malo maslaca

 

Možda vas zanima... Umjesto rižota skuhajte orzotto s piletinom i gljivama Recepti

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju poprži sitno nasjeckan luk i češnjak te timijan.
  2. Kada luk poprimi zlatno žutu boju, u tavu dodaj ječam. Sve dobro promiješaj.
  3. Podlij bijelim vinom i dinstaj dok se tekućina ne reducira.
  4. Ulij temeljac te kuhaj sve zajedno oko trideset minuta, povremeno miješajući.
  5. Orzotto je gotov kada popije svu tekućinu.
  6. Pred kraj kuhanja dodaj tikvicu narezanu na komadiće. Začini sa soli i paprom, po ukusu.
  7. Kada je orzotto gotov, umiješaj maslac. Posluži toplo.

Dobar tek!

 

složenac od kupusa i mesa Možda vas zanima... Ideja za ručak: Složenac od kupusa, mesa i ječma Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.