Naziv dolazi od talijanskoga spoja riječi orzotto što znači orzo (talijanski naziv za ječam) te risotto (rižoto). Orzotto je specijalitet sa sjevera Italije.
Ono što orzotto razlikuje od pravog rižota je ponajprije vrijeme pripreme. Orzu odnosno ječmu potrebno je nešto više vremena od riže. Ali vam zato donosimo nekoliko trikova koji bi mogli ubrzati pripremu ovog jela.
Ječam možete ostaviti u mlakoj vodi preko noći. U tom slučaju neće biti potrebe za dugotrajnim kuhanjem niti će vam priprema orzotta oduzeti previše dodatnog vremena. Također, ječam možete kuhati oko 15 minuta prije same pripreme orzotta, a zatim ga spojiti s pirjanim dodacima po svom izboru. Na taj ćete način ubrzati proces pripreme, a vaše će jelo biti jednako ukusno.
Mi vam donosimo recept za orzotto s gljivama i piletinom.
Potrebno vam je:
- 1 šalica ječma
- 1 glavica luka
- 15 dag gljiva
- 300 g piletine (bijelo meso nasjeckano na komadiće)
- 1 šalica povrtnoga temeljca
- curry
- đumbir u prahu
- listići peršina
- 3 žlice naribanoga parmezana
- ½ šalica svježe iscijeđenoga soka od limuna
- sol
- crni papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Na niskoj temperaturi u tavi prodinstajte luk na maslinovom ulju. Lagano dodajte ječam koji ste držali u mlakoj vodi, miješajte, dodajte komade komadiće piletine.
- Nakon dvije minute dodajte gljive, promiješajte. Nakon par minuta zalijevajte vrućim povrtnim temeljcem. Povremeno miješajte i zalijevajte temeljcem.
- Dodajte sol, papar, curry i đumbir. Nakon 30 minuta kušajte ječam jer bi trebao biti dovoljno mekan.
Dodajte naribanoga parmezana i uživajte!