Recepti 15. srpnja 2019.

Umjesto rižota skuhajte orzotto s piletinom i gljivama

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ječam je jedna od najstarijih namirnica u Europi te se sijao još u Drevnom Egiptu i Mezopotamiji. Njime su se hranili grčki sportaši, ali i gladijatori kako bi zadržali snagu i energiju.

Naziv dolazi od talijanskoga spoja riječi orzotto što znači orzo (talijanski naziv za ječam) te risotto (rižoto). Orzotto je specijalitet sa sjevera Italije.

Ono što orzotto razlikuje od pravog rižota je ponajprije vrijeme pripreme. Orzu odnosno ječmu potrebno je nešto više vremena od riže. Ali vam zato donosimo nekoliko trikova koji bi mogli ubrzati pripremu ovog  jela.

Ječam možete ostaviti u mlakoj vodi preko noći. U tom slučaju neće biti potrebe za dugotrajnim kuhanjem niti će vam priprema orzotta oduzeti previše dodatnog vremena. Također, ječam možete kuhati oko 15 minuta prije same pripreme orzotta, a zatim ga spojiti s pirjanim dodacima po svom izboru. Na taj ćete način ubrzati proces pripreme, a vaše će jelo biti jednako ukusno.

 

Možda vas zanima... Spojili smo rižu, ječam i heljdu u fantastičan ručak Recepti

 

Mi vam donosimo recept za orzotto s gljivama i piletinom.

Potrebno vam je:

  • 1 šalica ječma
  • 1 glavica luka
  • 15 dag gljiva
  • 300 g piletine (bijelo meso nasjeckano na komadiće)
  • 1 šalica povrtnoga temeljca
  • curry
  • đumbir u prahu
  • listići peršina
  • 3 žlice naribanoga parmezana
  • ½ šalica svježe iscijeđenoga soka od limuna
  • sol
  • crni papar
  • maslinovo ulje

 

salata od ječma Možda vas zanima... Ječam, kopar i krastavci vole se u ljetnoj salati None

 

Priprema:

  1. Na niskoj temperaturi u tavi prodinstajte luk na maslinovom ulju. Lagano dodajte  ječam koji ste držali u mlakoj vodi, miješajte, dodajte komade komadiće piletine.
  2. Nakon dvije minute dodajte gljive, promiješajte. Nakon par minuta zalijevajte vrućim povrtnim temeljcem. Povremeno miješajte i zalijevajte temeljcem.
  3. Dodajte sol, papar, curry i đumbir. Nakon 30 minuta kušajte ječam jer bi trebao biti dovoljno mekan.


Dodajte naribanoga parmezana i uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.