Otkrijte kako možete savršeno pripremiti patlidžan

Stockfood
Pečeni patlidžan zamirisat će čitavu kuhinju, a zatim na stol donijeti neke posve nove, još finije arome.
Vidi originalni članak

Teško je ne primijetiti kako je ljeto doba tikvica i patlidžana. I dok tikvice ubacujemo u sve moguće kombinacije, patlidžan nam je često onaj jedan element kod kojeg nam naprosto ponestaje inspiracije. 

Osim u rižotima, pohanog ili pirjanog s drugim sezonskim povrćem, patlidžan možete pripremiti i na daleko jednostavniji, a neodoljivo ukusan način. Pečenog!

 

Novi način kuhanja Povrće iz pećnice - donosi bogatije arome i slaže se uz svaki prilog

 

 

Baš kao i tikvicu, patlidžan je najprije potrebno dobro posoliti pa pustiti da otpusti višak vode. Pripremate li patlidžan izrezan na duguljaste ploške, možete ga ocijediti ili kriške patlidžana tapkati kuhinjskim ubrusima, ovisno o debljini ploški. Kada se obavili ovaj dio posla, slijedi onaj jednostavniji.

Na ocijeđenim patlidžanima napravite križiće tako da dobijete karirani uzorak. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sol i papar. Premažite ploške patlidžana dobivenom smjesom i ubacite ih u pećnicu na 200 stupnjeva, na oko 40 minuta. 

Pecite pa poslužite samog, uz fino i sočno meso ili dodatke poput feta sira i umaka.

 

uz grill Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca

 

Jednostavnija varijanta pečenja patlidžana pak izostavlja baš sve dodatke. Patlidžan jednostavno dobro operite, osušite, upalite štednjak i stavite ga na otvorenu vatru. Povremeno ga okrenite, a kada je gotov, patlidžan bi trebao biti mekan i kremast iznutra.

 

 

Tako pripremljen bit će idealan dodatak različitim jelima i salatama, od njega možete pripremiti namaz, poslužiti ga uz roštilj ili slično. Sličan efekt dobit ćete i direktnim pečenjem na roštilju.

Cijeli patlidžan jednostavno bacite na vatru i pustite da se zacrni i počne ispuštati divne mirise. Kada ste došli do te razine, obavili ste odličan posao i uživanje može početi.

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr