Pecivo sa sezamom i makom

Peciva poznata pod nazivom bagels mogu se jesti u slanoj ili slatkoj varijanti
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 9

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 273

Potrebno vam je

  • 600 g glatko brašno
  • 7 g suhi kvasac
  • 4 mala žlica šećer, kristal
  • 2 mala žlica sol
  • 1 kom jaje kokošje
  • 2 žlica ulje, biljno
  • 300 ml voda
  • sjemenke maka, sušene
  • sjemenke sezama, oljuštene suhe

Priprema

  1. U malo tople vode otopiti kvasac i 2 žličice šećera. Ostaviti 10 minuta na toplom mjestu.
  2. U većoj zdjeli pomiješati brašno, sol i ostatak šećera. Napraviti u sredini udubinu pa tu dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Dodavati vodu i umijesiti tijesto.
  3. Tijesto ostaviti pokriveno na toplom mjestu 15 minuta, kratko premijesiti, pokriti i ostaviti da se diže oko sat vremena.
  4. Lagano premijesiti i podijeliti na 9 podjednakih dijelova. Svaki dio formirati u kuglu, pokriti i ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Svaki komad lagano u sredini probušiti prstom i nježno razvući tijesto, formirati u prsten. Opet ostaviti pokriveno 10ak minuta na sobnoj temperaturi.
  6. U većem loncu zakuhati vodu, posoliti i kuhati peciva par minuta sa svake strane, dok ne narastu. Kako bi tijekom kuhanja peciva imala dovoljno mjesta i mogla rasti, kuhati odjednom najviše 3-4 komada.
  7. Peciva vaditi velikom žičanom žlicom, dobro ocijediti i posložiti na lim obložen papirom za pečenje.
  8. Umutiti jaje s malo vode pa premazati peciva i posuti ih makom i sezamom (sezam se može ranije malo tostirati na suhoj tavici, bit će intenzivnijeg okusa).
  9. Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200°C.
Posjeti Gastro.hr