gastro postao
Peciva poznata pod nazivom bagels mogu se jesti u slanoj ili slatkoj varijanti
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 9
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 273
Potrebno vam je
- 600 g glatko brašno
- 7 g suhi kvasac
- 4 mala žlica šećer, kristal
- 2 mala žlica sol
- 1 kom jaje kokošje
- 2 žlica ulje, biljno
- 300 ml voda
- sjemenke maka, sušene
- sjemenke sezama, oljuštene suhe
Priprema
- U malo tople vode otopiti kvasac i 2 žličice šećera. Ostaviti 10 minuta na toplom mjestu.
- U većoj zdjeli pomiješati brašno, sol i ostatak šećera. Napraviti u sredini udubinu pa tu dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Dodavati vodu i umijesiti tijesto.
- Tijesto ostaviti pokriveno na toplom mjestu 15 minuta, kratko premijesiti, pokriti i ostaviti da se diže oko sat vremena.
- Lagano premijesiti i podijeliti na 9 podjednakih dijelova. Svaki dio formirati u kuglu, pokriti i ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi.
- Svaki komad lagano u sredini probušiti prstom i nježno razvući tijesto, formirati u prsten. Opet ostaviti pokriveno 10ak minuta na sobnoj temperaturi.
- U većem loncu zakuhati vodu, posoliti i kuhati peciva par minuta sa svake strane, dok ne narastu. Kako bi tijekom kuhanja peciva imala dovoljno mjesta i mogla rasti, kuhati odjednom najviše 3-4 komada.
- Peciva vaditi velikom žičanom žlicom, dobro ocijediti i posložiti na lim obložen papirom za pečenje.
- Umutiti jaje s malo vode pa premazati peciva i posuti ih makom i sezamom (sezam se može ranije malo tostirati na suhoj tavici, bit će intenzivnijeg okusa).
- Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200°C.