Pileće mesne okruglice u umaku od luka

Shutterstock
Ukusan spoj namirnica za jednostavan ručak u radnom dijelu tjedna
Vidi originalni članak

Iako smo možda navikli na mesne okruglice od svinjetine ili junetine te njihovu kombinaciju s pire krumpirom i umakom od rajčice, ovaj recept dokaz je da ponekad trebaš izaći iz zone komfora! Slasne i sočne, mesne okruglice u nastavku napravljene su od mješavine piletine i parmezana, a poslužene su u umaku od luka!

Baci se na pripremu!

 

meatball sub Odličan sendvič s mesnim okruglicama i sirom

 

Sastojci za mesne okruglice:

  • 1 jaje
  • 2 režnja češnjaka, mljevena 
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 30 g krušnih mrvica
  • 30 g ribanog parmezana
  • 20 g peršina, sitno sjeckanog
  • 1 srednje velik luk, sitno sjeckan
  • 450 g mljevene piletine

Sastojci za umak s lukom:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 velika luka tanko rezana
  • 2 velika češnja češnjaka, mljevena
  • 350 mL goveđeg temeljca
  • 1 žlica svježe majčine dušice
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 200 g goude 

Priprema:

  1. Izradi mesne okruglice: Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva i obloži lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli za miješanje kombiniraj sve sastojke za mesne okruglice: mljevenu piletinu, parmezan, krušne mrvice, svježi nasjeckani peršin, nasjeckani luk, jaje, češnjak, sol i papar. Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
  3. Oblikuj polpete i položi ih ravnomjerno na lim za pečenje obložen papirom. Peci ih  15 do 20 minuta.
  4. Napravi umak s lukom dok se mesne okruglice peku: U veliku tavu na umjerenoj vatri dodaj maslinovo ulje i maslac. Dodaj luk i peci ga dok ne posta vrlo mekan i zlatan, često miješajući.
  5. Dodaj mljeveni češnjak i peci ih još jednu do dvije minute.
  6. Dodaj goveđi temeljac, svježu majčinu dušicu, sol i papar. Pusti da smjesa zavrije, a zatim smanji vatru i pirjaj dok se malo ne zgusne, oko pet minuta.
  7. Dodaj pečene mesne okruglice u tavu i kuhaj još oko pet minuta. Pospi sir po mesnim okruglicama i pokrij tavu dok se sirne otopi, oko tri do pet minuta. Posluži ih tople i ukrasi svježim timijanom i peršinom.

U slast!

 

I umak također Ikea je podijelila recept za popularne mesne okruglice! može li bolje? Slasne mesne okruglice u umaku od senfa

Posjeti Gastro.hr