gastro postao
Ukusan spoj namirnica za jednostavan ručak u radnom dijelu tjedna
Iako smo možda navikli na mesne okruglice od svinjetine ili junetine te njihovu kombinaciju s pire krumpirom i umakom od rajčice, ovaj recept dokaz je da ponekad trebaš izaći iz zone komfora! Slasne i sočne, mesne okruglice u nastavku napravljene su od mješavine piletine i parmezana, a poslužene su u umaku od luka!
Baci se na pripremu!
Sastojci za mesne okruglice:
- 1 jaje
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 30 g krušnih mrvica
- 30 g ribanog parmezana
- 20 g peršina, sitno sjeckanog
- 1 srednje velik luk, sitno sjeckan
- 450 g mljevene piletine
Sastojci za umak s lukom:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 velika luka tanko rezana
- 2 velika češnja češnjaka, mljevena
- 350 mL goveđeg temeljca
- 1 žlica svježe majčine dušice
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog crnog papra
- 200 g goude
Priprema:
- Izradi mesne okruglice: Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva i obloži lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli za miješanje kombiniraj sve sastojke za mesne okruglice: mljevenu piletinu, parmezan, krušne mrvice, svježi nasjeckani peršin, nasjeckani luk, jaje, češnjak, sol i papar. Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Oblikuj polpete i položi ih ravnomjerno na lim za pečenje obložen papirom. Peci ih 15 do 20 minuta.
- Napravi umak s lukom dok se mesne okruglice peku: U veliku tavu na umjerenoj vatri dodaj maslinovo ulje i maslac. Dodaj luk i peci ga dok ne posta vrlo mekan i zlatan, često miješajući.
- Dodaj mljeveni češnjak i peci ih još jednu do dvije minute.
- Dodaj goveđi temeljac, svježu majčinu dušicu, sol i papar. Pusti da smjesa zavrije, a zatim smanji vatru i pirjaj dok se malo ne zgusne, oko pet minuta.
- Dodaj pečene mesne okruglice u tavu i kuhaj još oko pet minuta. Pospi sir po mesnim okruglicama i pokrij tavu dok se sirne otopi, oko tri do pet minuta. Posluži ih tople i ukrasi svježim timijanom i peršinom.
U slast!