Pinca za odrasle – s vinom i rumom

Shutterstock Pinca - aromatično slatko pecivo idealno za uskrsni doručak
Ovaj put donosimo recept za pincu koji sadrži malo crnog vina i ruma – koji se fino sljubljuju s ostalim sastojcima i daju ovom uskrsnom kolaču, odnosno pecivu posebnu aromu
Vidi originalni članak

Kada domom zamiriše slatkasta uskrsna pinca nitko ne ostaje ravnodušan. Malo je onih koji je ne vole jer pinca, sirnica ili pogača, u sebi sadrži toliko mirisa i okusa da ćeš ju naprosto obožavati.

Za razliku od ostalih uskrsnih peciva ona je slatka, ali ne jako pa je većina ni ne smatra kolačem. Sočna i mekana, idealna je uz kavu i čaj, a često je i neizostavan dio košare koja se nosi u crkvu na blagoslov - pa prema tradiciji se jede među prvim namirnica na sam Uskrs. To je, također, tradicionalni dodatak uskrsnom doručku.

 

Mama drama SLATKI USKRS Pinca koju ćeš obožavati

 

Premda pinca može trajati i nekoliko dana i ostaje sočna i mekana - sumnjamo da je kod ikoga izdržala dulje od jednog dana. Donosimo recept za pincu za odrasle jer sadrži malo crnog vina i ruma - koji se fino sljubljuju s ostalim sastojcima i daju ovom uskrsnom kolaču, odnosno slatkom pecivu posebnu aromu!

Pinca s vinom i rumom

Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 160 g šećera u prahu
  • 40 g svježeg kvasca
  • 1 žličica soli
  • 125 ml mlijeka
  • 1/8 litre crnog vina
  • 1 čašica ruma
  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje
  • naribana korica neprskanog limuna
  • 1 omot vanillin šećera
  • žutanjak za premazivanje
  • maslac
  • brašno za kalup

 

Tradicionalne slastice Makovnjača, kuglofi, štrudle i rolade - što se slatkog kod vas priprema za Uskrs?

 

Postupak:

  1. Namrvi kvasac u mlako mlijeko, dodaj malo brašna i šećera pa pomiješaj. Stavi na toplo da uzlazi.
  2. Prosij brašno na radnu površinu i u sredini načini udubinu. U nju stavi uzašli kvasac. Dodaj ostale sastojke pa dugo i čvrsto mijesi. Pokrij zagrijanom krpom i drži na toplom mjestu minimalno pola sata da tijesto uzdigne.
  3. Premijesi i podijeli u tri dijela. Svaki dio oblikuj kao kuglu. Pokrij ih zagrijanom krpom i drži na toplome još barem 20 minuta da uzdigne.
  4. Stavi ih na namašćeni lim i premaži žumanjkom.
  5. Čvrstim škarama zareži tijesto triput od sredine prema vanjskom rubu. Neka još malo stoji na toplom da još uzađe pa peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. 
  6. Tijesto ne smije biti previše lagano, nego više gusto.

 

pomaknuta tradicija Savršena pinca bez jaja s batatom

 

Posjeti Gastro.hr