Pita kruh - prozračni džepići vole piletinu i falafel

Thinkstock
Tradicionalna lepinja nalik na džepić koja se koristi u bliskoistočnoj, mediteranskoj i balkanskoj kuhinji može postati pravi hit i u vašoj kuhinji...
Vidi originalni članak

Volite li istočnjačku i mediteransku kuhinju, zasigurno ste već čuli za pita kruščiće. Prozračna, lagana peciva idealna su za punjenja dodacima poput falafel zalogaja, komadića piletine u raskošnom gyrosu, pa čak i ćevape

 

 

Ono što ih čini posebnima jest činjenica da pita kruščiće možete pripremati u pećnici i na štednjaku. Zamijesite tijesto, pustite da se diže, a za to vrijeme pripremite fini nadjev ili dip.

Pita kruh odlično će se složiti i s namazima poput hummusa. Kruščiće nasjeckajte na trokutiće, dodajte maslinovog ulja i uživanje može početi!

Ideje potražite u nastavku. 

 

Pogledajte kako možete napraviti fenomenalne falafel burgere

Sretan vam Svjetski dan hummusa - namaza od slanutka!

Domaći fast food Domaći pileći giros - božanstveni grčki sendvič za svaku priliku

zdravi dip Baba ganoush: Recept za omiljeni namaz od patlidžana

 


Za pripremu pita peciva potrebno vam je:

  • 250 ml tople vode
  • 2 žličice suhog kvasca 
  • 280 g brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol

Priprema:

  1. Pomiješajte toplu vodu i kvasac i pustite da malo stoji kako bi kvasac počeo djelovati.
  2. Dodajte gotovo sve brašno (ostavite manji dio za miješenje), sol i maslinovo ulje.
  3. Mijesite tijesto dok ne dobijete elastičnu, glatku kuglu. Ako je tijesto ljepljivo, postepeno dodajte ostatak brašna.
  4. Nauljite veću posudu maslinovim uljem, ubacite tijesto i prekrijte ga prianjajućom folijom.
  5. Pustite da se tijesto diže oko sat vremena.
  6. Tijesto podijelite na osam različitih dijelova, rukama oblikujte okruglice pa pustite da se još kratko dižu.
  7. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a dok se grije, neka u njoj bude i lim na kojem će se pita kruščići peći.
  8. Pecite ih oko 15 minuta sa svake strane.
  9. Pripremate li ih na tavi, pita kruh pecite oko pola minute do minutu na svakoj strani, dok se ne pojave mjehurići, a kruščići poprime zlatne krugove. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr