Pita sa slanim karamelom idealna je slastica za nedjeljno popodne

Stockfood
Neodoljivo ukusna, pita od slanog karamela prava je poslastica u baš svako doba godine.
Vidi originalni članak

Zaboravi na kompliciranu podlogu od prhkog tijesta, zamijeni je onom od keksića i maslaca, a za to vrijeme skuhaj kondenzirano mlijeko pa ga pretvori u fini dulce de leche karamel. Ne zaboravi ni sol koja će dodatno pojačati divne okuse raskošnog karamela i pretvoriti vašu pitu u neopisivo ukusnu slasticu.

 

Kremasti karamel Slatko zlato: Upoznajte dulce de leche

 

Umjesto tučenog slatkog vrhnja, na karamel možeš dodati i otopljenu tamnu čokoladu ili ganache kremu koja će stvoriti idealan kontrast između slatkog karamela i gorkastog kakaa.

 

Ana Zelić Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno!

Mljac! Banoffee pita: Neodoljivi spoj banane i karamele

 

Potrebno vam je:

  • 150 g krekera ili keksa
  • 4 žlice maslaca
  • 55 g smeđeg šećera
  • 2 konzerve kondenziranog mlijeka
  • 2 šalice slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu

Postupak pripreme:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  2. Kekse ubaci u blender, dodaj rastopljeni maslac i blendaj dok ne dobiješ mokru mrvičastu smjesu. Dodaj smeđi šećer, blendaj još kratko pa smjesu utisni u kalup i peci oko 10 minuta na 180 stupnjeva.
  3. Kondenzirano mlijeko stavi u posudu za pečenje, a zatim tu posudu stavi u drugu posudu za pečenje koju si do pola napunila vodom. Kondenzirano mlijeko začini morskom soli, prekrij folijom i ubaci u pećnicu na 200 stupnjeva. Pusti da se peče oko 2 sata, a u međuvremenu dva do tri put digni foliju i promiješaj karamel. Nakon dva sata, mlijeko bi trebalo poprimiti smeđu boju te karamelasti miris i okus, poput dulce de leche.
  4. Karamel malo ohladi, prebaci na podlogu od keksa pa spremi u hladnjak i pusti da se hladi oko tri do četiri sata.
  5. Zadnjih pola sata istuci slatko vrhnje u koje si dodala šećer u prahu i posluži s komadom pite.

Dobar tek!
 

 

Posjeti Gastro.hr