gastro postao
Neodoljivo ukusna, pita od slanog karamela prava je poslastica u baš svako doba godine.
Zaboravi na kompliciranu podlogu od prhkog tijesta, zamijeni je onom od keksića i maslaca, a za to vrijeme skuhaj kondenzirano mlijeko pa ga pretvori u fini dulce de leche karamel. Ne zaboravi ni sol koja će dodatno pojačati divne okuse raskošnog karamela i pretvoriti vašu pitu u neopisivo ukusnu slasticu.
Umjesto tučenog slatkog vrhnja, na karamel možeš dodati i otopljenu tamnu čokoladu ili ganache kremu koja će stvoriti idealan kontrast između slatkog karamela i gorkastog kakaa.
Potrebno vam je:
- 150 g krekera ili keksa
- 4 žlice maslaca
- 55 g smeđeg šećera
- 2 konzerve kondenziranog mlijeka
- 2 šalice slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Kekse ubaci u blender, dodaj rastopljeni maslac i blendaj dok ne dobiješ mokru mrvičastu smjesu. Dodaj smeđi šećer, blendaj još kratko pa smjesu utisni u kalup i peci oko 10 minuta na 180 stupnjeva.
- Kondenzirano mlijeko stavi u posudu za pečenje, a zatim tu posudu stavi u drugu posudu za pečenje koju si do pola napunila vodom. Kondenzirano mlijeko začini morskom soli, prekrij folijom i ubaci u pećnicu na 200 stupnjeva. Pusti da se peče oko 2 sata, a u međuvremenu dva do tri put digni foliju i promiješaj karamel. Nakon dva sata, mlijeko bi trebalo poprimiti smeđu boju te karamelasti miris i okus, poput dulce de leche.
- Karamel malo ohladi, prebaci na podlogu od keksa pa spremi u hladnjak i pusti da se hladi oko tri do četiri sata.
- Zadnjih pola sata istuci slatko vrhnje u koje si dodala šećer u prahu i posluži s komadom pite.
Dobar tek!