Potpuno drugačiji užitak: Tart od crvene naranče

Stockfood
Naranče i limuni omiljeni su zimski plodovi. Osim što su zdravi, na stol donose neodoljive slatko kisele slastice kojima teško odolijevamo, a ovaj tart od crvenih naranča upravo je jedna od njih...
Vidi originalni članak

Divne narančasto crvene šare crvenih naranča ovom će desertu dati neki posve novi šarm. Karamelizirani šećer, fina hrskava korica i lagani okusi vanilije na sjajan će način zaokružiti slasnu sezonsku slasticu. 

Kod pripreme prhkog tijesta važno je da ga ne izradite previše, a zatim mu date dovoljno vremena kako bi se odmorilo. Na taj ćete način postići divnu prhkost i još ljepšu hrskavu koricu.

Također, premazivanje mješavinom jaja i slatkog vrhnja nije nužno, ali će vašem desertu dati lijepe zlatne nijanse te ga učiniti još primamljivijim.

 

Potrebno vam je:

  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 70 g smeđeg šećera
  • 4 žlice hladne vode
  • 5 crvenih naranča
  • 1 jaje
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 1 paketić vanilin šećera ili žličica ekstrakta od vanilije
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Od maslaca, brašna, hladne vode i prstohvata soli zamijesite tijesto. Radite brzo kako ne bi postalo previše gnjecavo pa ga umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata.
  2. Za to vrijeme ogulite crvene naranče i očistite ih od bijelih dijelova najbolje što možete.
  3. Narežite ih na kolutiće.
  4. Stavite ih na toplu tavu, pospite s malo smeđeg šećera i vanilin šećerom ili tek kasnije, kada naranče maknete s vatre, dodajte ekstrakt vanilije. Pustite da se šećer karamelizira.
  5. Kada se tijesto odmorilo, razvaljajte ga i prebacite na papir za pečenje.
  6. Na njemu rasporedite naranče i umak koji ste dobili kuhanjem sa šećerom.
  7. Rub ostavite čist pa ga zavrnite prema punjenju i preklopite mali dio naranča koji dodiruju rub.
  8. Pomiješajte jaje i slatko vrhnje i njime premažite rub.
  9. Pospite ostatkom šećera i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

U slast!

Posjeti Gastro.hr