Pečeni batat uklopit će se u tvoj blagdanski jelovnik

Shutterstock
Na ovogodišnjem blagdanskom stolu posluži ovaj nesvakidašnji prilog i osvojite obitelj okusima, bojama i mirisima.
Vidi originalni članak

Pečeni krumpir i pire su klasici blagdanskog stola, ali to ne znači da ne možeš ponuditi i zanimljivu alternativu. Uz to, riječ je o zaista zdravom i aromatičnom prilogu koji će, sigurni smo, ubrzo postati tvoj mali ritual. 

 

pripremila petra terner Jesenska salata s pečenim batatom i mrkvom

 

Sastojci:

  • 2 srednje velika batata
  • 2 jabuke
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 žličica cimeta

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje premaži masnoćom po izboru.
  2. Batat operi, oguli i nareži na kockice. Jabuke nemoj guliti, samo ih dobro operi i nareži na jednake kocke.
  3. Batat prelij s dvije žlice otopljenog kokosovo ulja, posoli i promiješaj.
  4. Peci 20-ak minuta i promiješaj jednom na sredini pečenja.
  5. Preostalom žlicom ulja prelij jabuke, dodaj javorov sirup i cimet pa promiješaj.
  6. Nakon 20-ak minuta izvadi batat, pomiješaj s jabukama i vrati u pećnicu. Povremeno miješaj i peci 15-20 minuta, sve dok batat ne poprimi smećkastu boju. Javorov će se sirup karamelizirati pa pripazi da ne zagori.

Uživaj u divnom, mirisnom prilogu!

 

Nešto slatko by Katarina Domaći njoki od batata u umaku od vrganja i pancete

 

 

Posjeti Gastro.hr