Pripremi jednostavan rižoto sa šparogama

Shutterstock Rižoto sa šparogama - brzo i fino proljetno jelo
Ako imaš pušlek šparoga, počasti se ručkom za pamćenje gotovim za manje od pola sata...
Vidi originalni članak

Ljepota je u jednostavnosti, osobito kad su u pitanju šparoge. Toliko su vrijedne i pune okusa da ih je šteta servirati uz namirnice koje ih potencijalno mogu zasjeniti.

Zato pripremi jednostavan, pristupačan i brz rižoto u kojem ćeš iskoristiti cijele šparoge na tri načina. Dio ćeš propirjati na luku, dio kratko blanširati, a dio iskoristiti kako bi povrtni temeljac imao još više okusa. I sve to za maksimalno pola sata. Sastojci su dostatni za dvije porcije.

 

proljeće na tanjuru Dosje šparoge: zelene kraljice proljeća na 3 načina!

 

Rižoto sa šparogama

Sastojci:

  • 200 g šparoga
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 30 g maslaca
  • 1 mali luk
  • 180 g riže
  • 100 ml bijelog vina
  • 30 g parmezana

 

Sezona šparoga Krem juha od šparoga po receptu Jamieja Olivera

 

Postupak:

  1. Šparoge operi pa ih podijeli na tri dijela. Tvrdi, drvenasti dio stavi kuhati s temeljcem na laganu vatru. Vrhove samo kratko blanširaj u temeljcu pa ih nakon minute izvadi van i stavi na zaseban tanjur. Srednji dio nareži na kolutiće. 
  2. Na maslinovom ulju poprži luk pa dodaj spomenute kolutiće šparoga. Miješaj i pričekaj dvije to tri minute da omekšaju. Potom dodaj rižu, miješaj i pričekaj da postane staklasta. 
  3. Ulij vino pa malo pričekaj da ispari. Potom postepeno ulijevaj procijeđeni temeljac i pusti da se krčka 15-ak minuta. 
  4. Isprobaj rižu pa procijeni je li dovoljno kuhana. Ako je, dodaj prethodno blanširane vrhove šparoga, preostali temeljac i kuhaj još minutu ili dvije. 
  5. Dodaj maslac, posoli i popapri prema ukusu i pažljivo promiješaj.
  6. Posluži toplo, uz pozamašnu količinu svježe naribanog parmezana. 
  7. Uz ovaj rižoto posluži čašu svježeg sauvignona - odlično će se sljubiti.

AKO ŽELIŠ ZNATI VIŠE O ŠPAROGAMA:

 

Sezona šparoga Sezona šparoga: Mali vodič za čuvanje i pripremu

 

Posjeti Gastro.hr